Zavařování jahod s vanilkou je klasická metoda konzervace, která zachovává chuť a aroma letních jahod. Tato kombinace je nejen chutná, ale také přináší krásnou aroma vanilky do vašich dezertů a snídaní.
Příprava jahod a vanilky
Vyberte čerstvé, zralé jahody, které jsou pevné a plné chuti. Jahody důkladně omyjte, odstraňte stopky a pokud jsou velké, nakrájejte je na poloviny nebo čtvrtiny. Pro přidání vanilkového aroma použijte buď vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk, který podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka.
Vaření jahodového džemu
Do hrnce vložte připravené jahody, cukr, vanilková semínka nebo vanilkový extrakt a trochu vody nebo citrónové šťávy. Citrónová šťáva pomůže uchovat přirozenou barvu jahod a dodává džemu svěží chuť. Vařte na mírném ohni, dokud jahody nezměknou a směs se nezačne houstnout.
![Zavařování jahod s vanilkou Zavařování jahod s vanilkou](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2024/01/zavarovani-jahod-s-vanilkou.jpg)
![Zavařování jahod s vanilkou Zavařování jahod s vanilkou](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2024/01/zavarovani-jahod-s-vanilkou.jpg)
Zavařování do sklenic
Hotový jahodový džem s vanilkou přelijte do sterilizovaných sklenic. Ujistěte se, že sklenice jsou pečlivě uzavřené. Pro zajištění dlouhodobého uchování je vhodné sklenice s džemem povařit ve vodní lázni po dobu několika minut.
Použití jahodového džemu
Tento jahodový džem s vanilkou je výborný na pečivo, jako náplň do koláčů nebo jako doplněk ke snídaním jako jsou palačinky nebo jogurt. Jeho sladká a aromatická chuť obohatí jakýkoli dezert.
Zavařování jahod s vanilkou je jednoduchý a účinný způsob, jak si uchovat chuť léta. Tento džem je nejen chutný, ale díky přidané vanilce je také neobvykle aromatický, což dodává vašim jídlům a dezertům jedinečný nádech.