Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce Zpracování a uchování ovoce

Zavařování švestek pro zimní měsíce

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
15.4.2025
v Ovoce, Zpracování a uchování ovoce
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
fruit 6897122 1280

fotografie: pixabay

Zavařování švestek je vynikající způsob, jak si užívat jejich chuti i během zimních měsíců. Švestky jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, což z nich dělá zdravou a chutnou součást stravy. Tento článek vás provede procesem zavařování švestek krok za krokem.

Výběr a příprava švestek

Prvním krokem je výběr kvalitních švestek. Měly by být zralé, ale pevné a bez viditelných poškození. Před zavařováním je důležité švestky důkladně umýt, odstranit pecky a podle potřeby je nakrájet.

Sterilizace sklenic

Pro zajištění dlouhé trvanlivosti a bezpečnosti je nutné použít sterilizované sklenice. Sklenice můžete sterilizovat buď vařením ve vodě nebo v troubě. Důkladná sterilizace zabrání růstu bakterií a plísní v zavařeninách.

plum 1690579 1280
fotografie: pixabay

Vaření švestek

Vaření švestek můžete provést s cukrem nebo bez něj. Některé recepty doporučují přidání vody nebo šťávy pro lepší konzistenci zavařeniny. Můžete také přidat koření, jako je skořice nebo hřebíček, pro zvýraznění chuti.

Plnění a uzavírání sklenic

Po uvaření švestek je nalijte do připravených sklenic, nechte malý prostor pod víčkem a důkladně uzavřete. Ujistěte se, že sklenice jsou pevně uzavřené, aby se předešlo kontaminaci.

Skladování

Zavařené švestky skladujte na chladném a tmavém místě. Správně zavařené a uložené švestky mohou vydržet několik měsíců až rok. Při skladování zkontrolujte, zda se na zavařeninách nevytvořila plíseň nebo jiné známky zkázy.

Jednoduchý způsob

Zavařování švestek je efektivní a relativně jednoduchá metoda, jak si po celý rok uchovat chuť a výživu tohoto skvělého ovoce. S trochou přípravy a pozornosti můžete mít zásoby švestkové zavařeniny pro celou zimu.

Štítky: informace o ovociovocešvestkyuchování ovocezavařovánízimazpracování ovoce
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

ovocny

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce je ideálním způsobem, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Kompoty jsou výborné...

jablon

Mražení jablíček pro rychlé dezerty

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Mražení jablíček je vynikající způsob, jak mít po ruce čerstvé ovoce pro přípravu rychlých dezertů. Tento proces je jednoduchý a...

Další příspěvek
breakfast 4234047 1280

Saláty s kiwi: svěží, výživné, plné nutričních hodnot

fruit 8411036 1280

Konzervace mandarinek pro užívání po celý rok

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nineteen − seven =

Mohlo by vás zajímat

podzim

Hřejivé podzimní recepty: Jídla, která se ideálně hodí do podzimního počasí

13.12.2020
květiny ve váze

Jak na jarní aranžování květin. Není to nic náročného

8.6.2020
druh rostliny

Jak rozpoznávat rostliny podle fotografie? Pomůžou nám aplikace

2.3.2019

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena