cibule

Jaké zdravotní výhody mají cibule

2.10.2018
582 Zobrazení

Cibule patří k nejvyužívanější zelenině v domácnosti. Používáme ji jak k vaření, tak také k léčebným účelům. Jsou součástí rodu česneku. Jedná se o stejný rod, který zahrnuje česnek, pórek a pažitku.

Jaké jsou výhody cibule?

Jedním z důvodů, proč se doplňky z cibule staly tak populární, jsou jejich možné přínosy pro zdraví. Níže uvádíme některé z možných přínosů, které lze získat z doplňků z cibule i z cibule samotné:

1. Pomáhá regulovat krevní cukr

Cibule obsahují prvek nazývaný chrom. Chrom pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi ve zdravém rozmezí. Cibule proto může člověku pomáhat udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Cibule mohou také snížit hladinu cukru v krvi u lidí, u kterých již byla diagnostikována cukrovka.

2. Snižuje cholesterol

Vysoký cholesterol je jedním z faktorů, které ohrožují lidi – přispívá k rozvoji srdečních onemocnění. Cibule obsahují quercetin, což je antioxidant, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Nejen to, quercetin také zvyšuje HDL. HDL pomáhá vyčistit plaky z tepen, a proto je také znám jako dobrý cholesterol.

3. Snižuje krevní tlak

Vysoký krevní tlak je problém, který postihuje až třicet procent dospělých. Je považován za jeden z hlavních rizikových faktorů srdeční choroby. Bylo prokázáno, že cibule zlepšily elasticitu tepen, což samozřejmě pomůže přirozeně snížit krevní tlak. Navíc cibule mohou pomoci zabránit vytvrzení tepen.


4. Zmenšuje riziko vzniku krevních sraženin

Krevní sraženiny jsou dalším závažným zdravotním problémem. Quercetin obsažený v cibulích prokazatelně chrání před tvorbou krevních sraženin.

5. Působí jako prevence rakoviny

Cibule jsou bohaté na sulfidy, které mohou potenciálně zabránit růstu nádorů. V Holandsku byla provedena studie na toto téma. Jedna skupina lidí jedla polovinu cibule každý den, zatímco druhá skupina nejedla cibuli vůbec. Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří jedli polovinu cibule, měli o 40 procent nižší pravděpodobnost vývoje rakoviny žaludku než lidé, kteří nekonzumovali žádnou cibuli.

6. Má protizánětlivé účinky

Zánět je přirozená odpověď. Když se však zánět stává chronickým, může způsobit řadu zdravotních problémů. Srdeční onemocnění, onemocnění dásní a rakovina jsou některé z onemocnění, které jsou spojeny se zánětem. Cibule jsou naplněny antioxidanty, které mohou přispět ke snížení zánětu.

7. Zlepšují orální zdraví

Cibule jsou známé, že způsobují špatný dech, takže může znít divně, že mohou ve skutečnosti pomoci zlepšit zdraví ústní dutiny. Je to tak – cibule může pomoci snížit bakterie v ústech, které způsobují zubní kaz.

Cibule jako doplněk stravy

Cibule jsou samozřejmě nejčastěji konzumované vařené nebo syrové. Extrakt z cibule se však používá také k přípravě doplňků. Je k dispozici ve formě pilulky, kapsle nebo krému.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

1 Komentářů

  1. Cibula je ozaj prospešná zdraviu a je vhodná do všetkého,okrem dobošovej torty.

Zanechte komentář