Mango obsahuje složky, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto vlastnosti mohou přispět ke snížení rizika chronických onemocnění. Mango prospívá zdraví množstvím cenných živin, včetně vitamínu C, vitamínu A a vlákniny. Přitom neobsahuje převratné množství kalorií. Mimoto je mango zdrojem fytochemikálií – včetně fenolových kyselin, karotenoidů a dalších – které jsou spojeny s řadou aktivit podporujících zdraví, včetně následujících účinků: antioxidační, antidiabetické, protirakovinné.
Prevence rakoviny
Výzkum prokázal, že antioxidační sloučeniny v mangu dokážou chránit před různými druhy rakoviny – například proti rakovině tlustého střeva, prsu, prostaty či leukémii.
Snižuje hladinu cholesterolu
Vysoké množství vlákniny, pektinu a vitamínu C pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Čistí pokožku
Mango můžete za účelem čištění pokožky využít jak interně, tak také externě. Mango pomáhá čistit ucpané póry a eliminuje vznik pupínků.
Zlepšuje zdraví očí
Mango obsahuje jak vitamín A, tak také karotenoidy, které poskytují zdravý zrak a zabraňují vzniku šerosleposti.
Alkalizuje celé tělo
Kyselina vinná, kyselina jablečná a stopové množství kyseliny citronové v ovoci pomáhají udržovat alkalickou rezervu těla.
Může pomoci s diabetem
Listy manga pomáhají normalizovat hladiny inzulínu v krvi. Tradiční domácí léčba zahrnuje vaření listů ve vodě, poté je nechat namočené přes noc a ráno odvar z nich vypít. Mango ovoce má také poměrně nízký glykemický index (41-60), takže mírné množství tohoto ovoce nezvýší vaši hladinu cukru.
Zlepšuje trávení
Papája není jediným plodem, který obsahuje enzymy pro rozpad bílkovin. Dalším druhem ovoce, které poskytuje tuto zdravou kvalitu, je mango. Vláknina v mangu napomáhá trávení.
Pomáhá potlačit přehřátí organismu
Šťáva ze zeleného manga po smíchání s vodou pomáhá ochlazovat tělo a zabraňuje poškození z přehřátí. Proto je tato šťáva vhodná zejména při vysokých horečkách.
Posiluje imunitní systém
Velkorysé množství vitaminu C a vitaminu A v mangu a 25 různých druhů karotenoidů udržuje váš imunitní systém zdravý a silný.
Obsažené živiny v mangu
225 g manga obsahuje následující množství živin:
- 105 kalorií,
- 76 % vitamínu C (antioxidant a posilovač imunity),
- 25 % vitamínu A (antioxidant, pozitivně působí na zrak),
- 11 % vitamínu B6 a dalších vitamínů B (prevence onemocnění srdce a mozku),
- 9 % zdravé probiotické vlákniny (trávení),
- 9 % mědi (měď je spolučinitel mnoha životně důležitých enzymů a pomáhá s tvorbou červených krvinek),
- 7 % draslík (vyvážení vysokého příjmu sodíku),
- 4 % hořčík.
Jak použít mango na pokožku
Externí použití:
- Rozmixujte mango a aplikujte na obličej. Je to snadné a rychlé.
- Mango obsahuje betakarotén, který dodává vaší pokožce vitamín A. Ten spolu s vitamínem C jsou klíčové pro obnovu pokožky.
- Můžete přidat třtinový cukr jako exfoliační činidlo (a použít tak masku jako peeling obličeje).
Interní použití:
- Pokud mango konzumujete, může vám to pomoci s eliminací kožních problémů, jako jsou pupínky.
- Mango můžete jíst syrové nebo vařené.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz