Podzim již pomalu klepe na dveře, jablka dozrávají, mnohá již spadla ze stromu. Jak je ale využít, zvlášť když nemáte vhodné prostory na skladování? Zpracujte je do moštu, na povidla, nasušte křížaly anebo uvařte chutney.
Mošt
Vyrobit z jablek mošt není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Základem úspěchu je vybrat zralá, sladší jablka, ale ne přezrálá nebo moučnatá. Jablka rozdrtíme v drtiči na ovoce (pokud jej nemáme, můžeme je i nahrubo rozemlít). Ihned potom lisujeme pomocí lisu na ovoce šťávu, aby nám jablečná hmota nezoxidovala a nezhnědla. Šťávu plníme do sklenic, zavíčkujeme a zavaříme na 75 °C po dobu 20 minut. Necháme v zavařovacím hrnci vychladnout. Nechceme-li mošt sterilovat, můžeme jej i zamrazit.
Povidla
Povidla znáte spíše švestková, ale i ta jablečná jsou výborná a mají podobné využití. Jablečná povidla připravujte podobně jako ta švestková. Stačí vám cca 5 kg jablek, 1 kg cukru a lžička mleté skořice. Z jablek odstraňte jadřince a nakrájejte je na kousky. Dejte do hrnce (na sporák) nebo na plech (do trouby). Trošku podlijte vodou a přidejte cukr a skořici. Jakmile se jablka rozvaří na kaši, musíte je propasírovat, aby v povidlech nebyly slupky. Poté stačí kaši nechat zhoustnout – ideální je dlouhé pomalé vaření/pečení, při kterém se tekutina odpařuje. Občas kaši promíchejte. Jakmile má konzistenci povidel (tj. neteče, ale spíše se táhne), naplňte ji do čistých vyvařených sklenic, zavíčkujte a nechte chvíli odpočívat dnem vzhůru.
Křížaly
Křížaly vyrobíte bez vaření a udělají radost i dětem. Je to výborná lahůdka na dlouhé zimní večery a rozhodně zdravější než brambůrky apod. Jablka nakrájejte na slabé plátky, cca 1–2 mm, dejte je na plech vyložený pečicím papírem sušit. Můžete je sušit jen tak v místnosti, ale i venku na slunci, při nízké teplotě v troubě nebo v sušičce. Jakmile jsou hotové (to poznáte podle toho, že křupnou, když se je budete snažit rozlomit), uchovávejte je v dobře uzavřené sklenici.
Chutney
Chutney se připravuje z různých druhů zeleniny a ovoce a jedná se o skvělou přílohu k různě upraveným masům. Jablečné chutney se výborně hodí třeba k pečenému kuřeti. A jak na něj? Chutney připravíme z jablek, cibule, rajčat, česneku, octa, soli, cukru, pepře, nového koření a mletého zázvoru. Koření (i zeleninu) můžeme obměňovat podle našich chuťových preferencí. Ovoce a zeleninu nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a mírně podlijeme vodou. Potom přidáme cukr a koření a vaříme do mírného zhoustnutí. Ještě horkou hmotu plníme do čistých vyvařených sklenic a necháme asi 5 minut odpočinout dnem vzhůru.
TIP:
Vše pro zahradu, domácí potřeby a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz