Také vás každý rok nemile překvapí kolečka plísně, rozlézající se během zimy po všech tak pracně uvařených marmeládách? Ukážeme vám pár jednoduchých triků, díky nimž se podobný pohled stane minulostí. Nejsou nijak časově náročné a ve výsledku překvapí.
Aby byly sklenice správně umyté
Asi největší kámen úrazu. Pohled na řady čerstvě vymydlených sklenic a víček plovoucích v hrnci s horkou vodu, vyvolává mnohé otázky. Byla voda dost teplá? Nenaprášilo se do nich zatímco jsem krájela jahody? Neušpiním víčka, až budu marmelády zavírat?
Sklenice tedy pro začátek vydrbejte v teplé jarové vodě. Nemusíte si pálit ruce, místo toho zahřejte troubu na 110°C a sklenice do ní ještě neutřené dejte – pěkně na rošt a dnem dolů, jinak by mohly vlivem tvořící se vodní páry popraskat. Tady vydrží dokonale čisté až do doby, kdy do nich nalijete marmeládu.
A co víčka? Ta budou potřebovat deset minut v bublajícím hrnci. Po vysušení pak do každého víčka kápněte trochu vysokoprocentního alkoholu. Žádné choroboplodné zárodky nebudou mít šanci.
Dobré rady pro plnění marmelády do sklenic
Marmeládovou směs lijte do sklenic co nejteplejší. A snažte se neumazat uzávěr lahve, zvláště místa, kam přijde víčko. Pokud se vám to přece jen povede, napravte to textilním kapesníkem namočeným v alkoholu pro desinfekci. Tento krok doporučujeme provádět i preventivně.
Posledním krokem je sterilace. U marmelád s vysokým množstvím cukru zpravidla postačí jejich okamžité otočení dnem vzhůru. Pro jistotu ale můžete použít i velký hrnec, do něhož vložíte utěrku a postavíte sklenice. Teplota by se měla pohybovat okolo 80°C. Stačit vám na to bude 20 minut. Nebo vyzkoušejte praktické zavařování v myčce na nádobí.
Díky těmto jednoduchým krokům vám bude zavařené ovoce a marmelády dělat na stole radost po celou zimu.
TIP:
Vše pro zahradu, domácí potřeby a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz