Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rady a návody

Jak na kazící se marmelády? Postup je časově nenáročný

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
6.9.2020
v Rady a návody
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
marmelády

Také vás každý rok nemile překvapí kolečka plísně, rozlézající se během zimy po všech tak pracně uvařených marmeládách? Ukážeme vám pár jednoduchých triků, díky nimž se podobný pohled stane minulostí. Nejsou nijak časově náročné a ve výsledku překvapí.

Aby byly sklenice správně umyté

Asi největší kámen úrazu. Pohled na řady čerstvě vymydlených sklenic a víček plovoucích v hrnci s horkou vodu, vyvolává mnohé otázky. Byla voda dost teplá? Nenaprášilo se do nich zatímco jsem krájela jahody? Neušpiním víčka, až budu marmelády zavírat?

Sklenice tedy pro začátek vydrbejte v teplé jarové vodě. Nemusíte si pálit ruce, místo toho zahřejte troubu na 110°C a sklenice do ní ještě neutřené dejte – pěkně na rošt a dnem dolů, jinak by mohly vlivem tvořící se vodní páry popraskat. Tady vydrží dokonale čisté až do doby, kdy do nich nalijete marmeládu.

A co víčka? Ta budou potřebovat deset minut v bublajícím hrnci. Po vysušení pak do každého víčka kápněte trochu vysokoprocentního alkoholu. Žádné choroboplodné zárodky nebudou mít šanci.

Dobré rady pro plnění marmelády do sklenic

Marmeládovou směs lijte do sklenic co nejteplejší. A snažte se neumazat uzávěr lahve, zvláště místa, kam přijde víčko. Pokud se vám to přece jen povede, napravte to textilním kapesníkem namočeným v alkoholu pro desinfekci. Tento krok doporučujeme provádět i preventivně.

Posledním krokem je sterilace. U marmelád s vysokým množstvím cukru zpravidla postačí jejich okamžité otočení dnem vzhůru. Pro jistotu ale můžete použít i velký hrnec, do něhož vložíte utěrku a postavíte sklenice. Teplota by se měla pohybovat okolo 80°C. Stačit vám na to bude 20 minut. Nebo vyzkoušejte praktické zavařování v myčce na nádobí.

Díky těmto jednoduchým krokům vám bude zavařené ovoce a marmelády dělat na stole radost po celou zimu.

 

TIP:

Vše pro zahradu, domácí potřeby a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: marmeládySkladováníuchování marmeládzpracovánízpracování marmelády
SdíletTweetPin19
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

deštová voda

Jak si založit zahradu pro úsporu vody

od Jitka Chvapilova
1.5.2025
0

Pro úsporu vody: Vzhledem k měnícím se klimatickým podmínkám, častějším suchům a nedostatku srážek se stále více lidí začíná zajímat...

organická půda

Jak pečovat o zahradu v období sucha

od Jitka Chvapilova
27.4.2025
0

Suché a horké počasí, které se v posledních letech stává stále častější součástí léta, představuje pro zahrádkáře značnou výzvu. Nedostatek...

Další příspěvek
květiny

Znáte řeč a význam květin či bylinek?

sklizen podzim

Víte, kdy je správný čas na sklizeň podzimního ovoce?

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × 3 =

Mohlo by vás zajímat

bonsaj

Jak si vypěstovat doma bonsaj. Jaké druhy rostlin jsou k tomu vhodné?

13.12.2020
kotlik

Litinový lovecký kotlík 11L: Tradiční kvalita pro moderní kuchyni – NYNÍ SLEVA 8%

2.2.2025
bylinkovy ocet

Jak pěstovat a využívat voňavé bylinky na zahradě

1.4.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena