Trnky jistě každý pozná podle jejich modré barvy a podle trnů. Avšak zkuste překonat počáteční ostych před těmito bobulemi a vyrobte si z nich likér.
Jak a kdy trnky sbírat
Pro sběr trnek v přírodě si vybíráme keře, které jsou daleko od silnic, dálnic a průmyslových zón. Protože trnky mají poměrně ostré trny, používáme při sběru rukavice. Nejlepší je sbírat trnky po prvním mrazu, protože tak se zjemní jejich chuť i aroma.
Co budete na trnkový likér potřebovat
Na cca 3 lahve o objemu 500 ml budete potřebovat:
– cca 500 g trnek,
– 500 g bílého cukru,
– 1 vanilkový lusk,
– 1 a ½ l pálenky,
– velkou skleněnou lahev.
A jak likér vyrobit
Nasbírané trnky přebereme a omyjeme. Bobule naplníme do velké skleněné lahve, přidáme cukr, vnitřek vanilkového lusku a celé zalijeme pálenkou. Plody nesmí v žádném případě vyčnívat. Láhev uzavřeme a necháme asi 2 měsíce stát při pokojové teplotě. Občas můžeme protřepat. Po 2 měsících likér scedíme přes cedník nebo čisté plátýnko do menších lahviček.
Tip 1: Likér můžeme použít jako dárek, na ozdobnou lahev namalujeme větvičku trnky. Pokud si nejsme jisti zručností při malování, můžeme jen láhev převázat pěknou modrou stužkou.
Tip 2: Podobným způsobem si můžeme vyrobit likér např. z jablek, hrušek, ostružin, nebo třeba z máty.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz