Řeknete si asi, proč si vyrábět nakládanou zeleninu doma, když obchody jsou plné nakládaných okurek, zelí apod.? No právě, za prvé jsou to většinou jednodruhové zeleninové pokrmy, ale za druhé obsahují velké množství konzervantů, které naše tělo spíš zatěžují. Zatímco doma vyrobená zelenina pro nás může být doslova lékem.
Z jaké zeleniny si můžeme vyrobit nakládanou zeleninu
Tady se meze opravdu nekladou, protože to jde téměř z veškeré zeleniny. A nebojte se kombinovat. Červená řepa dodá vaší nakládané zelenině červenou barvu i bez umělých barviv. Do zeleniny můžete přidat i jakékoliv oblíbené koření, od kmínu až po kurkumu – ta mimochodem obarví zeleninu nažluto.
Co tedy budeme potřebovat
Na jeden pětilitrový hrnec nebo sklenici si připravte:
- asi 3 kg zeleniny (červená řepa, zelí, mrkev, brokolice, květák, ředkvičky, papriky, dýně, celer…),
- 0,5–1 kg soli podle druhů zeleniny (je to jediný konzervant).
A jaký je postup
Veškerou zeleninu omyjte, nakrájejte na menší kousky, zelí nakrouhejte. Dejte do mísy a prosolte, ale opravdu důkladně. Potom směs přendejte do skleněné nádoby nebo kameninového hrnce, dobře upěchujte, přikryjte poklicí a tu zatižte (třeba čistým kamenem). Zelenina začne procházet procesem mléčného kvašení a je potřeba, aby k ní nemohl vzduch, jinak by se začala kazit. Toto kvašení probíhá při pokojové teplotě. Jakmile je kvašení dokončeno (trvá to v řádech dnů), umístíme hrnec do lednice nebo jinam do chladu, a takto nám vydrží po celou zimu.
Jak a proč zeleninu používat
Nakládanou zeleninu používáme po celou zimu jako přílohu k masu, do salátů apod. Uchovává si totiž maximum vitamínů a je opravdu zdraví prospěšná. Podporuje totiž trávení a udržuje zdravou střevní mikroflóru (to se hodí např. po užívání antibiotik), kromě toho čistí krev a posiluje imunitu, což je v zimním období také důležité.
Tak neváhejte a pusťte se do experimentování!
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Vážená paní, poměr soli jste asi malinko přehnala:
asi 3 kg zeleniny (červená řepa, zelí, mrkev, brokolice, květák, ředkvičky, papriky, dýně, celer…),
0,5–1 kg soli podle druhů zeleniny (je to jediný konzervant).