Jedlé květiny se v posledních letech objevují v recepturách rozličných pokrmů s nebývalou zarputilostí. Ovšem pohříchu většina z nás zná stále jen sedmikrásky, pampelišky a fialky. A přitom ingredience na pravý jarní salát vám rostou přímo za plotem. Dodají vám spoustu vitamínů a antioxidantů, tolik potřebných po zimě, chutnají skvěle a nestojí vůbec nic.
Samozřejmě, ne všechny „plevely“ jsou jedlé, ale seznam je velmi bohatý. A mnoho z nich rozeznáme na pohled první pohled. A právě takové jsou v dnešním receptu. Čeká vás bohatá paleta chutí a vůní, podpořená lehkou zálivkou z olivového oleje a octa balsamico.
Salát z jarních bylinek
- divoké bylinky
- cherry rajčátka
- zálivka vinaigrette (olivový olej, ocet balsamico, sůl, pepř)
Co můžeme sbírat:
- listy a květy violky vonné alias fialky – listy mají mírně ořechovou chuť a křupou, květy dodají salátu mimořádnou vůni (a samozřejmě vypadají krásně)
- listy řebříčku – kořeněné a hořké, dávkujte opatrně
- medvědí česnek – listy s výraznou česnekovou chutí a vůní
- pampeliška (tzv. pampeliška) – její listy se chutí podobají salátu, ale vyznačují se mírnou hořkostí
- šťovík – jemné listy, zjara zatím mírně kyselá chuť
- listy jitrocelu – chutnají kořeněné a mírně oříškově
A jak na to?
Cherry rajčata překrojíme na půl a do salátu přidáme hrst od každé bylinky (řebříčku o něco méně). Listy předtím nezapomeneme důkladně opláchnout a osušit, případně pokrájet na menší kousky.
Přidáme zálivku: smícháme olivový olej (100 ml) s octem balsamico (30 ml), solí a pepřem. Nalijeme na salát, dobře promícháme a podáváme. Překvapí vás, jak bohatou a pestrou chuť bude takový salát mít. A klidně do něj přidejte i další ingredience, třeba sýr, cottage nebo kostičky kvalitní uzeniny. S pečivem je jako stvořený pro rychlou a zdravou jarní svačinku.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz