Nejen jarní květy a bylinky excelují svými detoxikačními účinky, i když příroda na jaře nabízí vše to, co lidský organismus potřebuje po celý rok, ale třeba taková sedmikráska kvete od jara až do zimy, tudíž lze využít a konzumovat i během roku. A je jedno, zda jste milovníci salátů nebo preferujete maso. Jedlé květy jsou vhodné pro konzumaci a najdou využití v kuchyni. Nejen že chutnají, ale díky nim je pokrm více atraktivnější a zajímavější. A za zmínku rozhodně stojí i to, že jedlé květy získáte zdarma, stačí si je jen natrhat.
Přizvěte kousek přírody do kuchyně
Trend moderní doby nebo snad nostalgie a snaha po navázání starých obyčejů, kdy bylo běžné konzumovat jedlé květy? Důvodů pro zvýšený zájem o jedlé květy je více. Jednak k tomu přispívá vyšší informovanost a stoupající obliba orientálního životního stylu. Například v Japonsku a Číně je konzumace jedlých květů známa tisíce let. Svůj podíl na tom má i jistá náročnost konzumenta na estetický vzhled pokrmů, zdokonalení chuti a především pozitivní prospěšnost stravy.
Předností je mnohostranné využití
Květy lze podávat v čerstvém stavu jako atraktivní obloha různých pokrmů. Před podáváním je vhodné oddělit květní lístky či jedlé části květů, řádně opláchnout pod tekoucí vodou, aby došlo k odstranění nečistoty. Jedlé květy jsou vhodné do salátů, obložených studených mís. Okvětní lístky jsou perfektní při zdobení sladkých pokrmů, jako jsou lívance, palačinky, ale také jimi můžete ozdobit nápoj apod. Některými je možné i dochutit pokrm po tepelné úpravě či během konzervování.
Sušené květy máte k dispozici po celý rok. Drobné kvítky je vhodné zmrazit do ledových kostek. Nikdy nekonzumujte květy zakoupené běžně v květinářství či v zahradnictví, které plní účel dekorace. Zpravidla jsou ošetřeny chemickými přípravky, které mohou být i vnitřně toxické. Rovněž na sběr jedlých květů se vydejte do odlehlejší oblasti, není vhodné trhat rostliny poblíž silnice apod.
Co je vhodné sbírat a konzumovat?
Můžete se vydat na sběr sedmikrásky, která je vhodnou ingrediencí do salátů i jako jedlá dekorace k masu. Pampeliška je vhodná díky své nahořklé chuti jen do salátů a nakládání, možná je i tepelná úprava, jako je například osmahnutí na másle. Oblíbenou jedlou rostlinou je měsíček. Zde dokonce nevadí tepelná úprava, která nemá vliv na zničení blahodárného účinku této rostliny. Měsíček lze použít do salátů, ale také do rýže, koláčů apod. Rovněž je dobrý v kombinaci s mléčnými výrobky, jako jsou jogurty, tvaroh.
Kouzlo levandule nespočívá jen v coby okrasné květině, ale její chuť je doslova určena pro sladké pokrmy, je ideální ingrediencí do osvěžujících nápojů, stejně tak ji můžete použít i do lehkého dezertu. Konzumovat se dají i květy okurek a cuket. Lepší jsou v tepelné úpravě jako smažené či součástí masové náplně. Pochutnat si můžete i na karafiátu, zde je však nutné před konzumací odstranit z okvětních lístků bílou část, neboť je značně hořká. Karafiát je dobrý do ovocného salátu, dává se také do sirupu, likérů. Mezi další jedlé a oblíbené květiny náleží kamélie, lichořešnice, aksamitník či maceška.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz