Kdo někdy navštívil některou z vyhlášených pařížských kaváren (a objednal si makronky) jistě tuhle dobrotu moc dobře zná. Zavařenina z růží se totiž skvěle hodí k jemným dezertům. Perfektně je doplní a dodá jim jiskru.
Ale to není všechno. Díky svým zdravotním benefitům se objevuje i v mnoha bylinkářích – podporuje totiž trávení a pomáhá i proti nepříjemným průjmům. A jak si tedy tu pravou a chutnou růžovou zavařeninu připravit, Dokážeme vám? že to vůbec není těžké.
Francouzská zavařenina z okvětních plátků růží – recept
Jestliže jste ve světě marmelád a zavařenin jako doma, nebude vám náš recept dělat potíže. A pokud s touhle pestrou paletou chutí nejprve začínáte, vyzkoušejte si nejdřív svoje umění na něčem jednodušším. Ideálním receptem pro první pokusy je zavařenina z jahod – povede se totiž vždycky na jedničku. Jahody to prostě jinak neumí.
Ingredience:
- 300 gramů plátků růží
- 500 gramů cukru (ne moučkového) – použijte nejlépe třtinový nebo nerafinovaný
- 500 ml vody
- šťáva z jednoho citronu
- 1 sáček Pektogelu nebo Gelfixu (případně vašeho oblíbeného pektinového přípravku)
Začneme se sběrem růžových lístků. To je samostatná kapitola přípravy. Je třeba vybírat rostliny chemicky neošetřené, zdravé a s výrazným aroma. Nejlepší zavařenina bude z růží damašských, galských, anglických nebo stolistých. Květy je třeba sbírat za pravého poledne a to pouze ty zpola rozvité. Nemáte-li dostatek jednoho druhu, klidně je nakombinujte. Dobře propláchněte a nechte okapat.
Další fáze receptu záleží na tom, jak moc se chcete přípravě zavařeniny věnovat. Pokud byste rádi omezili stopy nahořklosti (dlužno říci, že pro růžovou zavařeninu je typická), můžete si dát tu práci a ručně odstranit všechny světlé konce listů tam, kde předtím přisedaly ke květnímu lůžku. Ale jak říkáme, je to volitelný krok.
Omyté a okapané listy zalijte citronovou šťávou a zasypte několika lžícemi cukru (vezměte si z již odvážených 500 gramů). Počkejte několik minut a promíchejte. Lístky začnou měknout a měnit barvu. A jak dlouho míchat? Do té doby, odkud se jejich objem nezmenší zhruba na polovinu.
Zalijte je vodou a nechte louhovat dvě hodiny. A už se konečně dostáváme k samotné přípravě zavařeniny. Naložené růžové plátky přelijte do hrnce, přidejte zbytek cukr a želírovací přípravek a za stálého míchání vařte několik minut.
Proveďte želírovací test. Jakmile bude vše OK, plňte růžovou zavařeninu do skleniček a nechte dobře zavíčkovanou vychladnout dnem vzhůru. Podávejte k jemným dezertům nebo mlsejte jen tak.
Náš tip: Na samý závěr vaření můžete přidat i lístky jemně vonící aloisie. Vybírejte jen ty nejmladší, potřebovat jich budete asi 20. Dodají zavařenině zajímavý chuťový podtón a ještě lepší vůni.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz