Hořčičná semínka a různé druhy hořčice jako pochutinu zná kdekdo, věděli jste ale, že existuje i hořčice listová? Jak ji pěstovat a k čemu je vůbec dobrá?
Co je hořčice listová
Hořčice listová (Brassica juncea) je brukvovitá zelenina, která se sklízí pro listy. Listy jsou plné vitamínů (A, C, B) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík), mají peprně hořčičnou chuť, takže zvýrazňují saláty; po uvaření jsou o něco jemnější. Existují různě barevné hořčice, od zelených listů až přes červené či fialové anebo mohou být barevné jen žilky v listech.
Jaké potřebuje stanoviště
Hořčice listová potřebuje teplé a slunné stanoviště, i když lehce přistíněné, aby nevyběhla do květu – pak nejsou listy již příliš dobré. Místo pro pěstování by mělo být přihnojené kompostem. Před hořčicí by neměla být pěstována jiná brukvovitá zelenina.
Vysévání
Hořčici vyséváme ideálně po zmrzlých – pro letní spotřebu, a dále můžeme s vyséváním pokračovat až do podzimu – pro jarní spotřebu.
Další péče
Rostlinky potřebují často zalévat. Sklízet je vhodné postupně, aby se neoslabila celá rostlina. Přihnojovat můžeme pampeliškovým nebo heřmánkovým tekutým hnojivem, proti plísni pak můžeme ekologicky bojovat tekutým hnojivem z řebříčku anebo z dubové kůry.
Množení
Hořčice se nejlépe množí semeny. Rostliny vykvetou ve druhém roce. Nesmí kvést jiný druh hořčice ani jiný druh brukvovité zeleniny, nebo se vám zkříží. Pro sušení odřízneme celé rostliny, svážeme do kytek a necháme květy dolů usušit. Semeníky potom uchováváme v papírových nebo plátěných sáčcích.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz