Mátový olej se stane vaším oblíbeným pomocníkem proti zažívacím potížím, pomůže vám při hubnutí a dodá energii. A nejen pro tyto důvody si jej budete chtít vyrobit. Jeho příjemná vůně a jemná chuť vás jednoduše dostanou.
Co budeme potřebovat
Na jednu sklenici mátového oleje si připravíme:
– asi 3 hrsti čerstvých lístků máty (případně další 3–6 hrstí lístků máty),
– 1 litr kvalitního zastudena lisovaného olivového oleje,
– hmoždíř (nejlépe keramický),
– sklenici o objemu 1 litr,
– jemné sítko nebo cedník.
Jak budeme postupovat
Postup je velmi jednoduchý a zvládne jej i začátečník. Jediné, co je potřeba, je trocha trpělivosti. Lístky máty omyjeme a rozdrtíme v hmoždíři. Dáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme 5 dní louhovat a přecedíme. Poté můžeme ještě 1–2x zopakovat s novými lístky máty. Olej tak bude koncentrovanější. Nakonec necháme v uzavřené sklenici a uchováváme v chladu a temnu.
![máta 2 máta](http://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2018/07/máta-2.jpg)
![máta 2 máta](http://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2018/07/máta-2.jpg)
Na co všechno se mátový olej hodí
Mátový olej vás zbaví únavy a deprese, pokud si jej natřete na spánky. Inhalace horké vody s mátovým olejem zase vyžene rýmu a nachlazení. Zábaly s mátovým olejem přikládané na hrudník léčí kašel a další nemoci dýchacích cest. Vnitřní užívání po lžičkách zlepšuje trávení, snižuje plynatost a nadýmání, zrychluje metabolismus a tím urychluje hubnutí. Kloktání vody s mátovým olejem zase odstraňuje zápach z úst.
A co jeho využití v kuchyni
V kuchyni jej můžete použít jako zálivku na zeleninové či ovocné saláty, přidávat jej do smoothies nebo do čajů. Ve všech jídlech využijete jeho vůni a chuť a také jeho schopnost dodat vám potřebné vitamíny i minerály, abyste nebyli unavení.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz