Španělská vína: Španělsko je pro pěstování vína jako stvořené. Víno se zde pěstuje již od dob Římanů. Rozloha španělských vinic převyšuje rozlohu vinic francouzských či italských. Přesto se zde vína produkuje o něco méně, což je způsobeno tím, že extrémní podmínky (příliš velké horko v létě a v některých oblastech zase velmi tuhá zima) nutí vinaře ponechávat keře révy vinné velmi nízké a ty pak plodí jen málo hroznů.
Cava
Šumivá vína, známá ve Španělsku jako Cava, jsou v podstatě obdobou francouzského šampaňského. Cava vznikla v roce 1872, kdy se zvýšila poptávka hostů po šampaňském natolik, že Katalánci museli začít vyrábět své šumivé víno, aby nemuseli dovážet drahé šampaňské. Víno Cava se vyrábí z tradičních španělských odrůd Macabeo, Parellada a Xarel.lo. Hrozny se lisují brzy po sběru. Poté kvasí v tancích z nerezové oceli, a to za stálé a nízké teploty. Následně se jednotlivá vína scelují a stáčejí se do lahví. Lahve pak musí nejméně 9 měsíců odpočívat ve sklepích, některé druhy i déle. Obecně můžeme říci, Cavas jsou sladší než šampaňské. Pro domácí oslavy doporučujeme třeba růžový sekt Cava rosado brut, který chutná i voní po ovoci a květinách a nejlépe se hodí jako aperitiv.
Katalánsko
Největší vinařskou oblastí Katalánska je Taragona. Tady byly vinice založeny již v době římské. Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou z bílých hroznů Macabeo, Xarel.lo, Parellada, Garnacha blanca a z modrých Garnacha a Mazuelo. Nejlepším a skutečně starodávným vínem je Taragona Clássico, což je víno vyrobené pouze z odrůdy Garnacha, které musí obsahovat minimálně 13 % alkoholu. Toho se dosáhne zráním 12 let v dubových sudech, a jedná se tedy o velmi drahé víno.
V Katalánsku však najdeme mnohem více vinařských oblastí. Nejsevernější oblastí je Ampurdán-Costa Brava, která se může pyšnit úrodnou vápencovou půdou. Z tohoto kraje pochází nejen výborná Cava (šumivé víno), ale i výborná růžová vína z odrůdy Garnacha. Najdete zde ale i velmi dobrá bílá a červená vína. Bílá se vyrábějí z odrůd Chardonnay, Garnacha blanca a Macabeo, červená zase z odrůd Garnacha a Cariňena.
Valencie
I Valencie disponuje rozsáhlými vinicemi. Pěstuje se zde asi 12 odrůd révy vinné, namátkou jmenujme například Marabeo, Malvasía, Moscatel, Garnacha, Monastrell aj. Z vín doporučujeme buď svěží a lehké víno Alto Turia blanco, nebo růžová vína Valencia, Valentino či Clariano rosados. Velmi sladké a těžké víno je Moscatel Dulce nebo Vino de Licor.
Navarra
Vinařská oblast Navarra je charakterizována vápencovou půdou a kontinentálním klimatem s horkými léty a tuhými zimami. Většinu vín z této oblasti poznáte podle kořeněné zakulacené chuť. Výborná jsou zejména vína z odrůdy Chardonnay. Nejlepší rosé je vyráběno z odrůdy Garnacha, ale je potřeba jej pít mladé. Doporučit můžeme i suché víno Moscatel.
Zdroje: www.wikipedia.org, Callec Ch., Encyklopedie vína, Rebo, Praha 2000
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz