Vyrobit si domácí zázvorový likér není jen tak. Jeho výroba je poměrně zdlouhavá a složitá, ale výsledek je pak skvostný. Zvláště pokud jste milovníky zázvoru a všeho zázvorového.
Co budete potřebovat na extrakt
Na výrobu pravého zázvorového likéru musíte sehnat bílený kořen zázvoru (25 g), který pochází z jižní Asie nebo Jamajky. Dále budete potřebovat kyselý uhličitan sodný (5 g), který z kořene před luhováním odstraní mýdlově chutnající pryskyřici. A nakonec ještě vodu (100 ml a cca 130 ml) a líh (180 ml).
Jak postupovat při výrobě extraktu
Nejprve kořen zázvoru nakrájíme nožem nadrobno nebo nastrouháme na struhadle a poté přelijeme směsí z 5 g uhličitanu sodného a 100 ml horké vody. To necháme asi 48 hodin stát. Poté přecedíme a kořen naložíme do směsi 180 ml lihu a 130 ml vody, a to na 8 dní. Po uplynutí této doby přecedíme směs přes papírový filtr a popřípadě dolijeme vodou tak, abychom získali 320 ml extraktu.
Na výrobu likéru budeme potřebovat:
320 ml zázvorového extraktu,
40 ml vínovice,
20 ml řezaného rumu,
130 ml lihu,
320 ml cukerného roztoku,
vodu po značku 1 litru.
Všechny suroviny důkladně promícháme a likér necháme odpočívat několik dní. Delší skladování není na škodu, naopak zvýrazní chuť likéru. Likér uchováváme v chladu a suchu. Likér nám vydrží nejméně 1 rok. Pijeme jej po malých panácích, pomáhá zvláště při žaludečních obtížích, ale i při nachlazení. Nezapomínáme však, že i přes jeho léčivé účinky se stále jedná o alkohol.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz