Máme na mysli především kapustu, čekanku ale i vyzrálé saláty. Na jaře je s radostí zasadíme a v sezóně tak úplně netušíme, co s nimi. Ukážeme vám, že hořká je dobrá, ale také jak ji při konzumaci co nejvíce zatlačit do pozadí.
Proč je vlastně některá listová zelenina hořká? Asi vás to nepřekvapí, ale na vině jsou hořčiny (a lhostejno, zda jde o glykosidy, fenoly, flavonoidy nebo terpentické sloučeniny), které při konzumaci aktivují receptory na samém kořeni jazyka. U některých lidí jde o pocit skutečně výrazný, protože trpí vrozenou zvýšenou citlivostí. To je snadné zjistit, stačí se nechat otestovat na reakci při použití chemikálie zvané fenylthiocarbamid. Indikátorem může být tak vaše nechuť ke grapefruitům nebo zelenině všeobecně, často získaná v dětství.
Proč děti odmítají kapustu?
Pokud mezi takové odmítače patří vaše malé děti, neděste se. U nich je totiž citlivost na hořké lístky nejvyšší, senioři naopak necítí pravidla téměř nic. Možná proto vaší babičce ta dušená kapusta tolik chutnala, zatímco vy jste ji na prázdninách nemohli ani cítit.
S vařením to nepřehánějte
Určitě si vzpomínáte, že když řádně provaříte kapustu, zaplaví poté domácnost její typický pach. A co hůř, její hořkost se ještě zvýší. Inspiraci proto hledejte v asijské kuchyni, kde i listovou zeleninu podrobují jen velmi krátké tepelné úpravě. Ideální je na to pánev wok, ale poradíte si i s tou běžnou. Krátké setrvání na ohni nezničí cenné výživové látky, a přitom zelenině dovolí příjemně změknout.
Ty správné tipy k vaření
Všeobecně lze říci, že některé druhy hořčin zvládne potlačit obyčejná sůl. Ale na jiné je třeba vyrukovat s těžším kalibrem: tukem – jsou totiž liofilní a rozpouštějí se v něm. Dobře ochucený špenát na másle tak může mít něco do sebe.
Mimochodem: všimli jste si, že středomořská kuchyně vždy zalévá listové saláty zálivkou z olivového oleje a pár kapek octa?
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz