vlaštovičník

Pět nejlepších bylinek na játra

Játra jsou jediným orgánem člověka, který má samočistící schopnosti a dokáže se v podstatě sám zcela obnovit. Přesto se občas stane, že jsou zanesena škodlivinami z jídla či alkoholu a potřebují pročistit. Taková očista je nejvhodnější právě teď na jaře. Těchto pět bylinek vám játra vyčistí nejlépe.

Pampeliška – jestli se vám zdá, že pampelišku uvádíme téměř pořád a na všechny nemoci, tak máte svým způsobem pravdu. Je to taková univerzální bylinka, kterou možná mnozí z vás přehlížejí. Přesto kořen i listy pampelišky dokážou pročistit játra i vyléčit těžší nemoci jater. Z listů si uvařte čaj: hrst listů pampelišky přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a poté sceďte. Pijte denně 1–3 šálky po celé jaro. Z kořene je možné připravit si odvar: 1 kořen pampelišky dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Poté přeceďte a pijte 1 šálek denně po dobu aspoň 2 týdnů.

Černý rybíz – z černého rybízu se jako léčivka sbírá list. Čaj z listů připravíte jednoduše tak, že hrst sušených listů zalijete 250 ml vroucí vody, necháte 15 minut louhovat, přecedíte a pijete 1 šálek denně po dobu aspoň 14 dní. Játra budou jako „nová“.

erný rybíz játra - Pět nejlepších bylinek na játra

Vlaštovičník – z vlaštovičníku se sbírá šťáva a nať. Pro čištění jater se hodí nať. Hrst nati spaříme šálkem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat, přecedíme a pijeme 1 šálek denně maximálně týden. Dáváme však pozor na to, že větší množství či dlouhodobá konzumace vlaštovičníku by mohla být nebezpečná – je mírně jedovatý.

Třezalka tečkovaná – poslední bylinkou, kterou vaše játra ocení, je třezalka. Sbírá se nať a příprava čaje je velmi jednoduchá: 1 květenství (nať) třezalky zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut louhovat, scedíme a pijeme 1 šálek denně asi týden. Pozor: opět upozorňujeme, že po třezalce se zvyšuje citlivost na slunce.

Čekanka – z čekanky se využívá kořen a nať. Pro vyčištění jater se vám bude hodit obojí. Čaj si připravíme takto: 1 lžičku natě a kořenu přelijeme šálkem vroucí vody a dáme na mírný plamen ohřívat ještě asi 20 minut (protože kořen je tvrdší a tužší, tak aby se z něj uvolnily všechny léčivé látky). Poté scedíme a pijeme po doušcích 1 šálek 2–3x denně, nejlépe před jídlem. Vydržíme to aspoň 1 týden.
 

Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE

 

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář