luštěniny

Proč je dobré jíst luštěniny na jaře

Luštěniny jsme vám doporučovali jíst hlavně v zimě, protože obsahují mnoho bílkovin a dalších látek a zahřívají organismus. Pro vegetariány jsou luštěniny vlastně jediným zdrojem bílkovin. Víte ale, proč je dobré jíst luštěniny i na jaře?

Které potraviny patří mezi luštěniny

Čočka, hrách a fazole napadnou asi každého. Mezi luštěniny však patří ještě cizrna a sója. Čočku známe hnědou, zelenou, červenou a žlutou, hrách známe jako zelený čerstvý hrášek nebo jako žlutý hrách, fazole existují bílé, červené nebo barevné, z cizokrajných pak fazole mungo a fazole adzuki.

Co luštěniny obsahují

Luštěniny obsahují rostlinné bílkoviny, vlákninu, a zato mají poměrně málo tuků, dále mají dostatek vitamínů skupiny B a z minerálních látek zejména vápník, fosfor a draslík, zelený hrášek navíc obsahuje i kyselinu listovou.

soja - Proč je dobré jíst luštěniny na jaře

V čem nám luštěniny mohou pomoci právě na jaře

Na jaře se snažíme zbavit přebytečných kil, která jsme nabrali v zimě. V zimě je to do jisté míry nutnost, protože tuk, kterým jsou obaleny svaly, nás zahřívá – ale zase ho nesmí být příliš mnoho. Na jaře jej ale již nepotřebujeme a také chceme zhubnout do plavek, protože léto je již za dveřmi. A právě v tom nám pomůže konzumace luštěnin, které obsahují hodně vlákniny, protože ta na sebe váže vodu a tím nás rychleji a na delší čas zasytí. Konzumace luštěnin je i z tohoto důvodu vhodná jednou až dvakrát do týdne.

Jak luštěniny upravovat, aby nebyly nadýmavé

Někteří z nás se bojí nadýmavosti luštěnin. Tomu lze ale předejít vhodnou úpravou. Pokud luštěniny předem namočíme ve vodě a necháme nabobtnat, a poté vodu slijeme a luštěniny vaříme v jiné vodě, zbavíme se mnoho nadýmavých látek. Další možností je přidat při vaření k luštěninám vhodné bylinky, např. saturejku, kmín nebo koriandr.

Co můžeme z luštěnin připravit

Luštěniny jsou vhodné nejen jako příloha, ale dají se z nich vařit husté polévky, saláty, pomazánky, nebo i hlavní jídlo, jako je například známé mexické „chilli con carne“.

 

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít