Přípravu jídel si bez nich nedokážeme představit, přesto mají bylinkyv naší kuchyni ještě značné rezervy. Nespoléhejte se na konkrétní recepty, které vám použití bylinek přesně předepisují. Seznamte se ze základními charakteristikami každého, ze svých zelených pomocníků, a s chutí experimentujte.
Vytiskněte si tenhle malý seznam na ledničku nebose ho naučte nazpaměť jako básničku – opravdu není nic jednoduššího. A až příště vezmete do ruky to správné maso, zeleninu nebo koření, okamžitě budete vědět, která bylinka je ve svěřeném jídle doplní nejlépe. A začneme od těch nejzákladnějších.
Petržel
Dříve sloužila jako jemný osvěžovač dechu. Z důležitých látek obsahuje zejména kyselinu listovou, vitamin C a železo.
Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, zrychluje metabolismus, zlepšuje trávení a má také baktericidní vlastnosti.
Kam se nejlépe hodí pažitka?
pokrmy z vajec
omáčky na bázi majonézy
tvaroh
pomazánky na chléb
saláty
Rozmarýn
Zlepšuje fungování žaludku a trávicího systému, zmírňuje bolesti hlavy a revmatické bolesti kloubů
a je také vhodný pro vyplachování hrdla a dutiny ústní
Kam se nejlépe hodí rozmarýn?
ryby a mořské plody
tučné maso a červené maso
zvěřina
pokrmy s velkým množstvím česneku
salátové dresingy
Máta
Máta zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a žluče, působí při zmírnění bolesti břicha a nadýmání, má baktericidní účinky a dokáže působit i proti bolesti hlavy a migrénám.
Kam se nejlépe hodí máta?
dezerty
alkoholické nápoje (např. Mojito.)
nealkoholické nápoje
omáčky k masu
Tymián
Tahle bylinka se může pochlubit dezinfekčními a fungicidními účinky, také léčí laryngitidu, chrapot a kašel.
Kam se nejlépe hodí tymián?
doplní kořeněné omáčky
vylepší krémové polévky
k pečenému masu
k rybám
do zeleninových jídel
Bazalka
Bazalka urychluje trávení, reguluje činnost ledvin má diastolické účinky a zlepšuje náladu. Také odpuzuje nepříjemný hmyz a chrání ostatní rostlinky v truhlíku před škůdci.
Kam se nejlépe hodí bazalka?
na těstoviny a pizzu
k rajčatové omáčce
do pomazánek s tvarohem
do polévek
k drůbeži
Kopr
Kopr je velmi oblíbený zejména v řecké kuchyni – bojuje proti nadýmání a pocitu plnosti po jídle, obsahuje velké množství vitamínu C.
Kam se nejlépe hodí kopr?
do zeleninových smoothie
polévky (i studené)
vařené a dušené zeleniny
vaječná jídla
omáčky
A stejné je to i s ostatními bylinkami. Všechny mají svoje určení a osvědčené chuťové kombinace. Zalistujte v dobrých kuchařkách nebo vyzkoušejte všechno takříkajíc na svůj vlastní jazyk. Jakmile se naučíte zacházet se základními bylinkami, mnohem snáze se vpravíte i do světa těch méně typických. Vždyť vaření s čerstvými bylinkami je zlatým grálem gastronomie!
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz