červená řepa

Červená řepa nejen pro plodnost

Červená řepa je opravdu skvělou zásobárnou vitamínů a dalších minerálních látek. O jejím využívání svědčí i to, že je známá od starověku. Tehdy se sice spíše jedly její listy, které ovšem můžeme konzumovat i dnes – například do salátů. Jinak si červenou řepu můžeme vychutnat jak v syrovém stavu, tak vařenou a je výborná do salátů, polévek, pomazánek, nebo jako kompot.

Jaké látky červená řepa obsahuje

Podíváme-li se na obsah léčivých látek, najdeme v řepě přírodní cukry, křemík, vápník, železo, hořčík, zinek, vitamíny C, B, E a kyselinu listovou.

Jaké léčivé účinky má červené řepa

Červená řepa zpevňuje vazy, zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti, neutralizuje škodlivé látky v těle, podporuje růst buněk, zvyšuje množství žaludečních šťáv, aktivuje tvorbu červených krvinek, dodává nám optimističtější náladu – tedy působí proti depresím, přispívá k celkové regeneraci organismu, pomáhá při revmatismu, podporuje vylučování vody z těla, je močopudná, odstraňuje zácpu, dodává lesk a pružnost vlasům, nehtům i pleti, podporuje plodnost a budoucím maminkám dodává kyselinu listovou pro zdárný vývoj plodu.

ervená řepa - Červená řepa nejen pro plodnost

Vyrobte si detoxikační šťávu

Chcete-li se zbavit toxinů, vyrobte si z červené řepy tuto šťávu: v mixéru rozmixujte na kousky nakrájenou jednu červenou řepu a 3 nastrouhané mrkve, přidejte trošku zázvoru (ten vás v zimě zahřeje) a máte dokonalé smoothie na zimní dny.

Zkuste salát ze syrové řepy

Jednu bulvu syrové řepy nastrouhejte nahrubo, přidejte strouhaný sýr, jemně nakrájený měkký salám, hořčici a majolku. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s celozrnným pečivem.

Uvařte si červenou polévku

Uvidíte, že tuto polévku si zamilují i děti, protože má krásně červenou barvu. Budete potřebovat: 1 cibuli, olej, 1–2 červené řepy, mrkev, bramboru, zakysanou smetanu, sůl a pepř, lístky bazalky na ozdobu. Červenou řepu uvařte doměkka. Poté na oleji zpěňte cibuli, přidejte na kousky nakrájenou řepu, nastrouhanou mrkev a na malé kousky nakrájenou bramboru, zalijte vodou a vařte do změknutí všech surovin. Rozmixujte. Vraťte na plotnu, přidejte sůl a pepř a nechte přejít varem. Podávejte se zakysanou smetanou a ozdobené lístkem bazalky.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

1 Komentářů

Zanechte komentář