Meduňkovou limonádu si asi vychutnáte především v létě s ledem, ale dá se připravit i v zimě, zvlášť pokud máte meduňku na zahrádce nebo doma v květináči za oknem. V zimě však nedoporučuji přidávat led, lepší bude dosladit limonádu medem nebo třtinovým cukrem. A jak na to?
-
Meduňková limonáda zelená
Abychom získali zelenou limonádu, musíme meduňkové lístky rozmixovat. Umyté a osušené lístky dáme do mixéru s trochou vody. Rozmixujeme úplně dohladka. Poté přidáme vodu nebo sodovku, můžeme dochutit šťávou z citronu a v zimě osladíme medem, cukrem či třtinovým cukrem.
-
Meduňková limonáda s kousky lístků
Jednoduchou variantu meduňkové limonády získáme tak, že lístky pokrájíme a zalijeme vodou nebo perlivou vodou. Do džbánu přidáme na kolečka nakrájený citron nebo limetku a podle chuti osladíme cukrem nebo medem. Můžeme také ozdobit džbán jednou snítkou meduňky vcelku anebo pro větší efekt přidejte citronovou trávu.
-
Meduňková limonáda s mátou
Dokonalou kombinaci chutí získáte, když smícháte meduňku s mátou. Kromě hrsti meduňkových a hrsti mátových lístků budete potřebovat ještě 0,5 kg cukru, 2 citrony, 1 pomeranč, 2 litry vody. A postupujeme takto: v hrnci svaříme vodu s cukrem a pak přidáme nadrobno nasekané bylinky. Necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme šťávu ze 2 citronů a 1 pomeranče a doléváme vodou nebo perlivou vodou podle potřeby.
Nestačí-li vám „obyčejná“ meduňková limonáda, vyzkoušejte kombinace dalších bylinek, anebo přidávejte nejrůznější ovoce – hodí se nejen pomeranče a citrony, ale i jahody, pomelo, grepy… Každá kombinace bude jedinečná a vitamínů na zimu není nikdy dost.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz