Šípků se letos i navzdory suchému počasí urodilo dost, takže s chutí vyrazte nasbírat s dětmi košík těchto plodů, abyste si mohli vyrobit léčivou a chutnou marmeládu.
Co budete na výrobu marmelády potřebovat
Na výrobu cca 4 skleniček marmelády si připravte:
- cca 1 kg šípků (plný košík),
- 0,5 kg želírovacího cukru 2:1,
- 1 citron v bio kvalitě nebo sáček kyseliny citronové.
A dále budete potřebovat trpělivost.
Postup
Šípky sbíráme za slunného počasí na místech, kde nehrozí průmyslové znečištění. Poté je potřeba každý jednotlivý šípek zbavit stopky, bubáčku a rozpůlit, abyste mohli odstranit chloupky, které jsou uvnitř plodu. Je to důležité, protože pokud je tam necháte, marmeláda se vám bude zachytávat na jazyku a nebude prakticky k jídlu. Takto rozpůlené šípky teprve vypereme ve studené vodě, aby se odstranily i poslední chloupky a zbylé nečistoty.
Šípky dáme do hrnce a podlijeme troškou vody. Vaříme do změknutí, pak můžeme šípky rozmixovat ponorným mixérem nebo třeba jen rozšťouchat šťouchadlem na brambory (záleží na tom, jak jemnou chceme marmeládu), poté přidáme želírovací cukr a citron nebo kyselinu citronovou a vaříme ještě asi 5 minut za stálého míchání.
Ještě horké plníme do čistých vyvařených skleniček, otočíme na 5 minut dnem vzhůru, a potom necháme zcela vychladnout a popíšeme. Marmeláda vydrží určitě jeden rok, pokud ji tedy nesníme dříve. Hodí se na palačinky, lívance, slepování vánočního cukroví atd.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz