Další polévkou vhodnou na celé zimní období je cibulačka, která pochází z francouzské kuchyně. Příprava je nanejvýš jednoduchá, jen počítejte s dostatkem času na zezlátnutí cibule.
Co budete potřebovat
Na cca 4 porce cibulačky si připravte:
4 velké cibule,
3 lžíce oleje,
1–2 lžíce hladké mouky,
1 a ½ l vody nebo vývaru,
sůl, pepř,
cca 2 plátky chleba,
50 g strouhaného tvrdého sýru.
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo půlkolečka. Ve velkém hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme cibuli. Necháme ji zpěnit a pak snížíme plamen, aby cibule zezlátla postupně a pomalu. Přitom ji občas promícháme. Ke konci zaprášíme moukou. Pozor: zezlátnutí může trvat i půl hodiny, ale vyplatí se nespěchat – jen tak dodáte cibulačce tu pravou chuť. Jakmile cibule zezlátne, zalijeme ji 1 a ½ litrem vody nebo vývaru a vaříme asi 20 minut. Ke konci polévku osolíme a opepříme.