Podařilo se vám nasbírat více hříbků, než stačíte aktuálně spotřebovat? Usušte je a vyrobte si aromatickou hříbkovou sůl. Poradíme vám, jak správně postupovat.
Co budete na výrobu soli potřebovat
Na přípravu cca 5 malých skleniček hříbkové soli si připravte:
– 3–5 čerstvých hříbků,
– 200 g mořské soli,
– malé skleničky nebo ozdobné dózy,
– hmoždíř.
Správný postup
Správný postup je důležitý proto, aby se vám houby, popř. hříbková sůl nezkazily. Proto se držte našich instrukcí. Houby sesbírané v lese nemyjte vodou, protože by se rychle nasákly, špatně a dlouho by se sušily a byla by narušena i jejich vůně a chuť. Hříbky tedy očistěte houbařským nožíkem – zejména hrubé nečistoty jako jehličí, listí apod. Jemnější čištění můžete provést kartáčkem.
Dalším, neméně důležitým krokem je sušení. Máte 3 možnosti na výběr. První z nich je houby nakrájet na tenké plátky, zavěsit na provázek tak, aby se nedotýkaly a usušit na čerstvém vzduchu. Tento způsob trvá několik dní. Potřebujete-li houby usušit rychleji, použijte sušičku na ovoce a postupujte podle návodu. Podobně rychlou možností je použít troubu: houby nakrájíme, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a sušíme na horkovzduch při teplotě cca 50 °C. Aby mohla unikat případná vlhkost, přivřeme do dvířek trouby např. dřevěnou vařečku.
Dobře usušené houby roztlučeme s mořskou solí v hmoždíři. Houbovou sůl naplníme do malých skleniček nebo dóz a pevně uzavřeme. Aroma se uchová, když budeme houbovou sůl skladovat v temnu.
Náš tip: Hříbkovou sůl můžete využít i jako dárek. Jestliže si pár usušených plátků hub schováte na ozdobu, můžete je položit pod (průhledné) víčko skleničky. Skleničku pak můžete ještě zvenčí ozdobit např. jehličím.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz