Plody hlohu jsou samy o sobě docela kyselé, ale smícháte-li je se sladším ovocem, získáte výborné marmelády i želé. A právě želé vás dnes naučíme vyrobit.
Co budete potřebovat
K výrobě želé si připravte tyto suroviny a pomůcky:
– asi 800 g bobulí hlohu,
– asi 400 ml džusu (jablečný, hruškový, jahodový apod.),
– šťávu z jednoho citronu nebo sáček kyseliny citronové,
– sáček (0,5 kg) želírovacího cukru 2:1,
– odšťavňovač,
– (sítko nebo jemný cedník).
A jak se želé připravuje
V čisté přírodě nasbírané bobule otrháme od stopek, omyjeme a odšťavníme v odšťavňovači. (Nemáme-li k dispozici odšťavňovač, povaříme bobule ve vodě a šťávu přecedíme přes sítko nebo jemný cedník. Poté necháme chvíli vychladnout, než se pustíme do dalšího zpracování.) Šťávu nalijeme do hrnce, přidáme džus podle našeho výběru, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Potom přisypeme želírovací cukr, důkladně promícháme a vaříme asi 5 minut. Želé ihned naplníme do čistých vymytých sklenic, uzavřeme, otočíme na 5 minut dnem vzhůru, nakonec obrátíme a necháme vychladnout.
Tip na dárek
Pokud želé nalijeme do ozdobných sklenic, nahoře ovážeme stužkou nebo pěkným provázkem a ještě za něj zastrčíme větvičku hlohu, máme překrásný podzimní dárek pro příbuzné nebo kamarády.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz