kiwano

Kiwano vypěstujete stejně jako okurky

Kiwano na pultech našich obchodů kvůli jeho křehkosti a náchylnosti k potlučení příliš často nevídáme. O to snadněji si ho však můžeme vypěstovat v obyčejném skleníku. Tam, kde porostou okurky, se totiž bude skvěle dařit i chutnému ježatému kiwanu.

Antioxidant a pomocník při shazování přebytečných kilogramů – tak se kiwano proslavilo u milovníků přírodní medicíny. Chutná jen tak, ale hodí se i do ovocných dezertů nebo salátů. A bude vám chutnat i podušené, podávané jako příloha k masovým pokrmům.

S pěstováním kiwana začněte brzy na jaře

Semínka kiwana můžete získat z chutných plodů ze supermarketu nebo i ze specializovaných zahradnictví. Snadno je seženete také na internetu. Vysijte je v únoru nebo březnu do dobře propustné zeminy a květináčky umístěte na okenní parapet – milují teplo odspodu, takže je podložte polystyrenem nebo jiným vhodným izolantem. Mírně zalévejte a vyhněte se přemísťování na jiné stanoviště – to malým sazeničkám nesvědčí.

Koncem května vysázejte kiwano do skleníku k vhodné opoře – provázkům nebo tyčce. Vyhovovat mu bude spousta vody a sluníčka – bez něj chutné plody nedozrají, nebo jich bude jen málo. Vyhovují mu lehké půdy bohaté na živiny s občasným přihnojením běžným hnojivem pro zeleninu.

Okurka a meloun v jednom

Plodů se dočkáte až koncem léta, rozhodně však budou stát za to. Jsou podlouhlé a ježaté, takže pozor při trhání. Ze zelené se postupně vybaví až do sytě oranžové a to je správný čas pro jejich sběr. Ale nelekejte se ještě zeleného vnitřku se žlutými okraji – přesně tak má zralé kiwano vypadat. Jeho chuť se pak podobá kombinaci melounu a okurky, takže se dá jíst naslano i nasladko.

Proč zařadit kiwano do jídelníčku?

Plody obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. Mimo jiné tak podporují imunitní systém, normalizují hladinu krevního cukru a očišťují ledviny. Díky nízkému obsahu kalorií jde také o ideální dietní pochoutku.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

 

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář