Kaki patří mezi exotické ovoce, které na pultech obchodů velmi snadno seženete. Víte ale, jak poznáte, že je opravdu zralé, a jakými způsoby jej můžete konzumovat?
Odkud pochází
Kaki nebo také tomel či churma pochází z Číny, rozšířilo se ale po celé Asii i do Ameriky a dnes se pěstuje i v jižní Evropě. Sledujte tedy, odkud je dovezeno, protože čím kratší bude vzdálenost transportu, tím bude kvalitnější.
Jak vypadá a jak chutná
Plody vypadají zhruba jako plody rajčete, jen jsou oranžové, a chutnají sladce – přirovnávají se svou chutí k broskvi a žlutému melounu s nádechem pravé vanilky.
Jak poznáte, že je zralé
Dovážené plody bývají podtržené, a tedy na omak tvrdé. Je potřeba je nechat doma tzv. dojít, třeba na parapetu okna. Zcela zralé kaki by mělo být na omak zcela měkké.

kaki
Jak jej konzumovat
Kaki můžete konzumovat i se slupkou – pozor ale, má spíše svíravou chuť, protože obsahuje hodně taninů. Také je možné jej rozříznout jako třeba kiwi a vyjíst lžičkou. Plody se dají konzumovat i sušené nebo proslazené. A máte-li kaki hodně, můžete si vyrobit marmeládu, šťávu, kompot, želé nebo třeba smoothie ke snídani.
Co všechno obsahuje
Má obrovskou výhodu pro všechny, kteří chtějí zhubnout: obsahuje totiž až 60 % vody. Dále v něm nalezneme velké množství vitamínu C (srovnatelné s citrusy). Kromě toho obsahuje draslík, vápník, hořčík, železo, mangan a měď. Neobsahuje žádné bílkoviny. Obsahuje „zdravé“ sacharidy a minimum tuků – navíc pomáhá tuky v těle trávit, a tak je vhodné pro všechny lidi, kteří trpí nemocemi ledvin a jater.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz