kaki

Kaki: Oranžové ovoce plné vitamínu C, které pomáhá trávit tuky

21.12.2019
38 891 Zobrazení

Kaki patří mezi exotické ovoce, které na pultech obchodů velmi snadno seženete. Víte ale, jak poznáte, že je opravdu zralé, a jakými způsoby jej můžete konzumovat?

Odkud pochází

Kaki nebo také tomel či churma pochází z Číny, rozšířilo se ale po celé Asii i do Ameriky a dnes se pěstuje i v jižní Evropě. Sledujte tedy, odkud je dovezeno, protože čím kratší bude vzdálenost transportu, tím bude kvalitnější.

Jak vypadá a jak chutná

Plody vypadají zhruba jako plody rajčete, jen jsou oranžové, a chutnají sladce – přirovnávají se svou chutí k broskvi a žlutému melounu s nádechem pravé vanilky.

Jak poznáte, že je zralé

Dovážené plody bývají podtržené, a tedy na omak tvrdé. Je potřeba je nechat doma tzv. dojít, třeba na parapetu okna. Zcela zralé kaki by mělo být na omak zcela měkké.

kaki ovoce - Kaki: Oranžové ovoce plné vitamínu C, které pomáhá trávit tuky

kaki

Jak jej konzumovat

Kaki můžete konzumovat i se slupkou – pozor ale, má spíše svíravou chuť, protože obsahuje hodně taninů. Také je možné jej rozříznout jako třeba kiwi a vyjíst lžičkou. Plody se dají konzumovat i sušené nebo proslazené. A máte-li kaki hodně, můžete si vyrobit marmeládu, šťávu, kompot, želé nebo třeba smoothie ke snídani.

Co všechno obsahuje

Má obrovskou výhodu pro všechny, kteří chtějí zhubnout: obsahuje totiž až 60 % vody. Dále v něm nalezneme velké množství vitamínu C (srovnatelné s citrusy). Kromě toho obsahuje draslík, vápník, hořčík, železo, mangan a měď. Neobsahuje žádné bílkoviny. Obsahuje „zdravé“ sacharidy a minimum tuků – navíc pomáhá tuky v těle trávit, a tak je vhodné pro všechny lidi, kteří trpí nemocemi ledvin a jater.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

2 Komentářů

  1. Dobrý den, toto ovoce je opravdu velmi chutné. Bohužel, já ho vůbec nemohu jíst. I po malém kousku během několika minut dostanu křeče v břiše s následným prů…m. Nevíte náhodou, čím to může být? Moc ráda bych si ho vychutnala. Děkuji za odpověď nebo radu, jak jinak ho konzumovat.

  2. Hezký den.
    Někdy stačí jíst ovoce bez slupky. Na druhé straně, prostě asi máte lehkou alergii zrovna na nějakou látku v kaki obsažené. Já mám alergii na syrové jablko (zkřížená alergie jablko/bříza). Mohu ho sníst jen upečené, uvařené… Zkrátka jsme každý originál :-).

Zanechte komentář

Zavřít