Korálovec ježatý patří mezi dřevokazné houby, které podporují i naše zdraví. Vzhledově připomíná bílý korál, jeho dužina je šťavnatá. U nás se vyskytuje jen vzácně, lze ho však koupit ve specializovaných obchodech.
Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) se řadí mezi lahůdkové, jedlé houby. Obvykle roste od července do října, na živých i padlých kmenech listnáčů. Nejčastěji napadá poraněné stromy a pařezy. Nejhojněji se vyskytuje v Asii, kde je léčivkou i jedlou houbou využívanou v kuchyni. Pěstovat korálovec ježatý uměle je poměrně náročné.
Dužina korálovce je měkká, šťavnatá a lehce křenové chuti. Prášek, který vznikne vysušením houby má nasládlou příchuť.
Uplatnění v čínské medicíně
Čínská medicína používala korálovec při trávicích obtížích, k posílení sleziny, odstranění zánětů, uklidnění ducha, posílení a pročištění organismu. Také při léčbě bolestí žaludku, pocitu tlaku a plnosti v břiše. V Čínské medicíně je využívána jako doplňková léčba při chemoterapie.
Jaké látky obsahuje
- Plodnice korálovce obsahuje okolo 30 % bílkovin.
- Některé látky obsažené v houbě (erinaciny) mohou tišit bolest, mají podobné účinky jako opiáty.
- Je bohatým zdrojem polysacharidů, které podporují imunitní systém a regenerují sliznici trávicího traktu.
- Je zdrojem vitamínů a minerálů.
Jak působí na naše zdraví
- Snižuje hladinu glukózy v krvi a krevních lipidů.
- Léčí gastritidu, pálení žáhy, žaludeční vředy.
- Bojuje proti bakterii Helicobacter pylori.
- Podporuje imunitní systém.
- Pozitivně působí na paměť, mentální zdraví a soustředění.
- V současnosti se zkoumá jeho účinek na neurodegenerativní onemocnění.
Korálovec ježatý v kuchyni
V Asii je již dlouhou dobu využíván pro přípravu pokrmů. Hodí se do salátů, polévek, rizota nebo jako příloh.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz