Péče o křen selský (Armoracia rusticana) je na našich zahradách spojena s mnoha obtížemi. A stejně velkou výzvou je uchování křenu až do další sezóny v takovém stavu, aby potěšil chuťové pohárky a nabídl stále co největší možné množství účinných látek pro naše zdraví, zejména vitamín C.
Uchování ve sklepě, konzervace vinným octem, příprava chutné pasty nebo jednoduché (ale bohužel nepříliš šetrné) mražení. To všechno jsou vhodné způsoby uchování křenu. Určitě si z nich vyberete ten nejvhodnější i vy.
Jednoduše přímo v zemi nebo v písku
Pro začátek se vám nespíš bude hodit informace, že pobyt ve zmrzlé hlíně křenu vůbec nevadí. Jsou-li tedy u vás zimy mírné a po většinu roku vám přístup ke kořenům povolí, nemusíte si s jejich konzervací dělat vůbec hlavu. Vždy vyrýpnete kořen, který potřebujete a máte vystaráno.
Mnohem častěji je však nutné křen na podzim kompletně vyrýt. Ten pravý čas přichází ve chvíli, kdy první mrazy spálí zelené listy. Tehdy mají kořeny nejvíce ceněných obsahových látek. Vyryjte je opatrně, abyste co nejméně poškodili hlavní kořen i jeho postranní kořeny. Kromě materiálu pro uskladnění se totiž zároveň postaráte o základ pro výsadbu na příští rok.
Kořeny pouze pečlivě očistěte od zeminy, neomývejte je a nechte zaschnout. Připravte si bednu se starými novinami, na kterou nasypte asi 10 cm čistého písku. Vložte kořeny křenu (ideální jsou ty o délce 25-35 centimetrů s šířkou okolo 3 cm) a zasypte pískem. Není třeba, aby část křenu vykukovala z písku, to je stará zahradnická pověra.
Bednu uložte na chladné místo s teplotami okolo 10 °C a křen odebírejte podle potřeby.
Recept na konzervaci křenu
Hledáte ideální přílohu k nedělnímu obědu nebo prostě jen nemáte doma dostatečně chladný sklep? Vyberte si z našich receptů a připravte si zásobu chutného a řízného křenu třeba i na rok dopředu!
Křen s jablky


Ingredience:
- 1 kilogram čerstvého křenu
- 3 kila jablek, pokud možno spíše kyselých
- 350 ml octa (8%)
- půl kila krupicového cukru
- velká špetka soli
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Nastrouhejte je nahrubo. Křen oloupejte a nastrouhejte najemno. Ve velké míse smíchejte jablka s křenem, a poté i s dalšími ingrediencemi. Nic není třeba zavařovat (prozatím), stačí uložit do chladničky na 2-3 dny. Poté hotový křen s jablky přendejte do dobře vymytých a vysušených sklenic. Bez konzervace vydrží na chladném místě asi 5-6 týdnů. Sterilace (stačí 20 minut při 80°C) prodlouží jeho trvanlivost až 4x, zároveň ho však připraví o část chuti a síly.
Křen v octovém nálevu
- 250 gramů křenu
- 1 a půl lžičky soli
- 100 gramů cukru
- 600 ml dobrého vinného octa
Jen stěží bychom našli jednodušší způsob konzervace křenu než právě tento. Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny, nic víc nepotřebuje. Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Ve větším hrnci svaříme vinný ocet, sůl a cukr. Jakmile je hotovo, přidáme křen a ještě minutu mícháme na středním plameni. Poté odstavíme a ještě horké plníme do sklenic. Otočíme víčkem vzhůru a necháme zchladnout. Takto připravený křen v octovém nálevu vydrží i bez konzervace řadu měsíců. Roční trvanlivost si pojistíte sterilací v délce trvání stejně jako u předchozího receptu.
Křenová pasta k masu i na pečivo
- 300 g křenu
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
Křen očistěte a nakrájejte na menší kousky (máte-li výkonný mixér) nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte ho do mixéru, a postupně přidávejte i ostatní ingredience (ocet, olej, vodu, cukr a sůl). Mixujte, dokud nebudete spokojeni s konzistencí a hrubostí pasty. Nakonec uskladněte ve skleničkách se šroubovacím víčkem. V lednici vydrží až rok, v chladné spíži přibližně polovinu tohoto času. Hodí se skvěle pečenému mazu, do pomazánek, do salátových zálivek i jako pomazánka na pečivo.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz