Žindava evropská je bylinka, kterou budete hledat těžko. A to proto, že jednak téměř vymizela a je velmi vzácná, a za druhé ji v lese můžete snadno přehlédnout. Přesto se pojďme s touto léčivkou seznámit blíže. Co kdybyste ji na svých toulkách přírodou o prázdninách potkali?
Kde roste
Žindava roste na stinných stanovištích, nejčastěji ve smíšených nebo listnatých (zejména bukových) lesích. Má ráda humózní půdy.
Co žindava obsahuje a na co se používá
Léčivka (hlavně její listy) obsahuje saponiny, třísloviny, hořčiny, flavonoidy a éterické oleje. Vnitřně se používá na nemoci dýchacích cest, při zánětech v krku, poruchách trávení, na podporu tkáně kostí zejména při léčbě zlomenin. Zevně se pak používá na zhmožděniny, hematomy, krevní výrony a jiná poranění.
Čaj ze žindavy
Čaj připravíte zalitím jedné lžičky sušených listů žindavy asi 250 ml vroucí vody a necháte 5 minut louhovat. Poté scedíte a pijete při nemocech dýchacích cest, při katarech, zánětech v krku, při poruchách trávení a na podporu růstu tkáně kostí.
Přikládání listů na poranění
Listy žindavy se čerstvé přikládají na poranění, hematomy, krevní výrony a zhmožděniny a urychlují hojení bez jizev.
Tinktura ze žindavy
Tinkturu ze žindavy připravíte docela jednoduše. Stačí nasbírat cca 100 g listů, které dáte do uzavíratelné sklenice a zalijete čistým lihem nebo jiným kvalitním alkoholem (cca 200 ml). To celé necháte asi týden stát při pokojové teplotě, můžete každý den protřepat. Na závěr přefiltrujete přes papírový filtr a uchovávejte v tmavých lahvičkách na chladném místě. Používejte na všechny výše uvedené obtíže a navíc také jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní – to pak tinkturu nařeďte vodou.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz