lopuch

Lopuch jako plevel? Ten šlechtěný vás vyvede z omylu

Většinou můžeme na lopuch narazit na vlhkých říčních březích nebo u okraje lesa. Ale doporučit vám ho můžeme i na zahrádku. Lopuch větší neboli GOBO vás totiž překvapí svou chutí a zajímavými léčebnými účinky.

Jedlý šlechtěný lopuch? Ne, nevypůjčili jsme si utopické fantazie spisovatele ze stáje fan-fiction. Lopuch větší (Arctium lappa) se totiž opravdu zcela běžně vyskytuje na obědových talířích, a to v dalekém Japonsku. Odtud také jeho název GOBO. V Japonsku jde dokonce o velmi oblíbenou zeleninu, která je ceněná pro svou chuť, jednoduchost kulinářské úpravy i snadnou dostupnost.

Ne, nebudeme vám na talíř nakládat nálož zelených listů. Místo toho si společně zakousneme lopuchový kořen. Už se vám sbíhají sliny?

Proč si dát k večeři lopuch?

Uznáváme, první dojem není nic moc. Lopuchový kořen je štíhlý, tvarem podobný mrkvi, ovšem s hnědou slupkou a bílou dužinou. Chuťově se podobá pastináku nebo černému kořenu, a podobně rozmanité je i jeho kulinářské využití. Není divu, že ho Japonci přidávají do bohaté škály pokrmů. A to jak nasyrovo, tak v podobě prášku z usušeného a rozemletého kořene.

Lopuch větší vaši pomoc nepotřebuje

Jakmile ho jednou na své zahrádce vysadíte, jen těžko se ho zbavíte. S tím je už dopředu třeba počítat. GOBO si totiž velmi brzy najde svou optimální cestu a začne se šířit. Ale nemusíte se bát, můžete tomu snadno zabránit tím, že ho vysadíte na předem ohraničené záhony. Podobný postup se používá i pro bambusy nebo okrasné traviny. Okraje záhonu se zapustí do země a vyloží netkanou textilií nebo plastovými obrubníky, přes které kořeny neprorostou. Podobně se můžete chránit i před expanzí dalších rychle se rozrůstajících rostlin.

GOBO potřebuje hodně humusovitou půdu a dostatek dusíku. Semena lze vysít kdykoliv během roku, optimální doba je však časné jaro. Tak se můžete už na konci sezóny dočkat kořenů o síle tužky, v jejichž rozmanitém kuchyňském zpracování vám zhola nic nebrání. Stačí je vyrýt ze země, zbavit listů a zpracovat třeba jako mrkev.

Ani zima jim neublíží, ze zamrzlé půdy se však špatně dostávají. Vyryjte je předem, oklepte z nich hlínu a uložte bez listů do vlhkého sklepa. Vydrží tu bez potíží i 3 nebo 4 měsíce.

lopuch velký - Lopuch jako plevel? Ten šlechtěný vás vyvede z omylu

Zdroj foto: wikipedia.org                                         Lopuch velký

Gobo obsahuje spoustu vitamínů prospěšných pro vaše zdraví

Kořen lopuchu většího můžeme bez obav zařadit mezi superpotraviny. Obsahuje totiž třísloviny, silice, hořčiny, slizy, minerální látky, soli a zejména pak vlákninu inulin, která je tolik ceněna mezi diabetiky a odborníky na zdravou výživu.

Měli byste vědět: Inulin je vlastně přírodní forma polysacharidu, usnadňující diabetikům zvládnout nepříjemné glykemické obtíže. Kromě lopuchu ho najdeme třeba v kořenu čekanky.

Kořen GOBO se v Japonsku používá jako podpůrné léčivo při onemocněních trávicího traktu, ale také jako katalyzátor růstu vlasů nebo při kožních nemocech. Koneckonců lopuchová voda byla známá už našim babičkám a prababičkám.

Nejvíce účinných látek si zachovává zasyrova zpracovaný lopuch. Můžete ho jíst stejně jako zmiňovanou mrkev. Nastrouhejte si ho na chleba s máslem, přidejte do pomazánky nebo si ho zakousněte třeba k televizi. Budete překvapeni, jak dobře chutná.

Ale můžete ho i smažit, zapékat, marinovat, nebo z něj třeba dělat zeleninové chipsy.  Stačí kořen lopuchu nakrájet na půl centimetru silné plátky a potřít směsí vašeho oblíbeného koření (třeba provensálských bylinek nebo grilovacího) smíchaného s několika kapkami oleje. Rozložte je do sušičky tak, aby se navzájem nedotýkaly a vysušte na střední stupeň asi po dobu tří hodin. Uvnitř musí zůstat ještě trochu vláčné. Můžete si je pak dopřát jako zdravou pochoutku třeba k televizi.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..