Je to tak, majoránka zahradní je bylinka, kterou tradičně používáme do jídel připravených z brambor a hub. Některá bychom si bez ní ani nedovedli představit. Znáte ale všechny účinky majoránky na naše zdraví? Pojďme si je společně připomenout.
Odkud majoránka pochází
Původně majoránka pochází z Asie a severní Afriky, kde dodnes roste planě jako keř, který dorůstá do výšky až 1 metru. Do Evropy se dostala v 16. století, a to nejprve jako bylinka chránící před morem a jinými nakažlivými chorobami, později se přidávala do léčivého vína.
Co majoránka obsahuje
Z majoránky sbíráme nať před rozkvětem, protože tehdy obsahuje nejvíce léčivých látek. Jsou to především silice, třísloviny, enzymy, kyselina askorbová a železo.
Co majoránka léčí
Majoránka používaná jako koření vnitřně pomáhá při trávení, tlumí křeče a nadýmání, má protizánětlivé a dezinfekční účinky, působí močopudně a potopudně a dokáže zklidnit naši mysl. Majoránku však můžeme používat i zevně, a to jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, při bolestech zubů, nebo jako obklad při léčbě akné. Z majoránky se též vyrábí éterický olej, který používáme při aromaterapii pro uklidnění nervů, při nespavosti, proti rýmě a kašli, při nadýmání, ale i při slabé nebo bolestivé menstruaci.
Co si můžeme z majoránky připravit
Čaj (nálev) proti nadýmání, kašli nebo na uklidnění: 2 lžičky sušené majoránky přelijeme 250 ml horké vody a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme 1 šálek denně. Čaj je vhodný i pro děti.
Čaj (nálev) při menstruačních bolestech: 1 lžičku majoránky + 1 lžičku yzopu + 1 lžičku lipového květu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme cca 5 minut louhovat. Poté přecedíme a pijeme ráno a večer 1 šálek denně před očekávanou menstruací.
Majoránkové máslo proti rýmě: najemno nadrcenou sušenou majoránku vmícháme do rozměklého másla nebo kosmetické vazelíny a vtíráme pod nos nebo za krk (u malých miminek). Místo sušené majoránky můžeme použít i éterický olej – pár kapek nakapeme do másla či vazelíny. Uchováváme v lednici.
Majoránka v kuchyni
Majoránku přidáváme do bramboráku, bramboračky a dalších jídel z brambor či hub, ale vždy ke konci vaření, aby neztratila aroma a uchovala si své léčivé látky.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz