Připadá vám mák jako obyčejné koření? Pak možná neznáte jeho dlouhou historii ani všechny možnosti použití. A co navíc obsahuje prospěšných látek.
Trochu z historie
Mák je opravdu pradávným kořením, protože jej znali již ve starověku: v Mezopotámii i v Egyptě se našel v hrobkách, v Řecku jej používali jako posyp na chléb, a na Krétě z něj dokonce vyráběli opium.
Kde se pěstuje
Mák původně skutečně pochází ze starověkého Egypta a na jeho rozšíření do ostatních obydlených částí světa se velmi úspěšně podíleli zejména arabští obchodníci. Dnes se mák pěstuje na polích jak u nás, tak např. ve Francii, Španělsku, Izraeli, Turecku, Indii i Austrálii.
Co maková semínka obsahují
Maková semínka obsahují především mononenasycené mastné kyseliny, proto se z nich také vyrábí olej, který je svými účinky a použitím velmi podobný tomu olivovému. Dále obsahují vitamíny skupiny B, vápník a železo.

Jaké má mák využití v kuchyni
Semínka máku je možné sypat na chléb, pečivo, krekry, těstoviny či vafle. Mletý mák má ještě širší použití – na náplně do koláčů, buchet, závinů, na lívance, na nudle s mákem, hodí se do zálivek na ovocné saláty anebo k zahušťování omáček.
Kromě toho syrová semínka můžete přimíchat ptáčkům do krmítka.
A má také nějaké léčivé účinky?
Jistě znáte využití máku při nespavosti – to je velmi staré použití známé již od toho starověku. Méně známé už je, že mák prospívá i při zácpě, epilepsii, při snižování horečky, zklidňování citlivého žaludku, úpravě menstruace, usnadňuje vykašlávání, pomáhá od bolesti v krku, chrapotu, bolestí hlavy i zubů.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz