Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Morušovník

Morušovník – zapomenutý poklad zahrad s chutnými plody a mnohostranným využitím

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
24.5.2025
v Morušovník
Doba čtení: 5 minut čtení
A A
0
morušovník býlí

Zdroj foto: wikipedia

Morušovník, latinsky Morus, je strom, který si pamatujeme ze starých zahrad, selských dvorů nebo zámeckých sadů, kde tvořil dominantní prvek nejen díky svému rozložitému vzhledu, ale především pro své sladké, šťavnaté plody – moruše. Dnes se k morušovníku opět vracíme – nejen jako k atraktivní dřevině, ale také jako ke zdroji výživných plodů, užitku a tradice, která si zaslouží oživení.

Tento opadavý strom patří do čeledi morušovníkovitých (Moraceae) a zahrnuje několik druhů, z nichž nejznámější jsou morušovník bílý (Morus alba), černý (Morus nigra) a méně často pěstovaný červený (Morus rubra). Všechny druhy mají svá specifika, ale spojuje je dlouhá historie pěstování, široké využití a velmi chutné plody, které se dají konzumovat čerstvé i zpracované.

Historie a původ

Pěstování morušovníků má tisíciletou tradici, zejména v Číně, Japonsku a Persii, kde byl tento strom spojován především s chovem bource morušového – housenky, která se živí výhradně listy morušovníku bílého a produkuje hedvábné vlákno. Odtud se pěstování rozšířilo do Evropy, kde se moruše stala součástí klášterních a šlechtických zahrad.

U nás se moruše pěstovaly hojně především v 19. století, kdy se rozvíjely pokusy o domácí výrobu hedvábí. I když tento průmysl nakonec zanikl, morušovníky přežily a dodnes najdeme staleté exempláře ve starých sadech a parcích.

Morušovník jako strom

Morušovník je nenáročný a přizpůsobivý strom, který dorůstá výšky 5 až 15 metrů, v závislosti na podmínkách a druhu. Má širokou, košatou korunu a zajímavé, laločnaté listy, které mohou mít různý tvar i na jedné rostlině. Větve se mírně sklánějí a dodávají stromu malebný vzhled, díky kterému je moruše oblíbená i jako solitér v zahradní architektuře.

Morušovník je dlouhověký – často se dožívá i více než 100 let – a zároveň velmi odolný vůči škůdcům, chorobám i nepříznivému počasí. Snese sucho, vítr i mráz (až do -25 °C), proto se hodí i do klimaticky náročnějších oblastí.

Lahodné plody a jejich využití

Plody moruše se tvarem podobají malinám nebo ostružinám, ale liší se chutí i konzistencí. Jsou měkké, šťavnaté a velmi sladké, v závislosti na druhu mohou být bílé, růžové, fialové, červené až černé. Objevují se obvykle v červnu a červenci a postupně dozrávají.

Chuť moruší je jemná, sladká, s medovým nebo jemně nakyslým tónem, a velmi dobře se hodí k:

  • čerstvé konzumaci (přímo ze stromu),
  • sušení – sušené moruše jsou velmi sladké, výživné a trvanlivé,
  • výrobě džemů, sirupů, vín, likérů a ovocných kůží,
  • pečení a dezertům – dají se použít stejně jako borůvky či rybíz,
  • zamrazování – i když měknou, neztrácejí chuť.

Kromě toho jsou moruše bohaté na vitaminy (zejména C a K), železo, vápník, antioxidanty a vlákninu, což z nich dělá zdravé a výživné ovoce, vhodné i pro děti nebo seniory.

Moruše černá a její vlastnosti

Pěstování morušovníku

Morušovník je jednoduchý na pěstování. Vhodný je především pro zahrady s dostatkem prostoru, ale v poslední době se objevují i nižší, zakrslé kultivary vhodné do menších zahrad nebo nádob.

Základní požadavky pro pěstování:

  • Stanoviště: plné slunce, chráněné před silným větrem.
  • Půda: nejlépe hlinitopísčitá, dobře propustná, s neutrálním pH.
  • Zálivka: po výsadbě pravidelná, později snáší i delší období sucha.
  • Řez: morušovník není třeba výrazně řezat, tvarování koruny se provádí pouze na začátku růstu. Přílišný řez může omezit plodnost.
  • Hnojení: obvykle postačí kompost nebo dobře uleželý hnůj na jaře.

Morušovník se množí především řízkováním, očkováním nebo roubováním, ale lze jej vypěstovat i ze semen, i když v tomto případě může výsledek (zejména u hybridů) být méně předvídatelný.

Druhy a kultivary

  • Morušovník bílý (Morus alba) – pochází z Asie, má světle zelené listy a bílé až narůžovělé plody. Je nejodolnější vůči mrazu a rychle roste. Vhodný i jako krmivo pro bource morušového.
  • Morušovník černý (Morus nigra) – pochází z Persie, má tmavé, velmi chutné a aromatické plody. Roste pomaleji, ale je dlouhověký. Často se pěstuje pro plody k přímé konzumaci.
  • Morušovník červený (Morus rubra) – pochází ze Severní Ameriky, má tmavé plody s nakyslou chutí, méně známý, ale mrazuvzdorný.

Existují i okrasné formy, například převislý morušovník (Morus alba ‘Pendula’), který se využívá především v dekorativní výsadbě.

Zajímavosti a symbolika

  • V antice byl morušovník považován za strom moudrosti a trpělivosti, protože „čeká, až mráz opravdu skončí“, než začne rašit.
  • Plody černého morušovníku barví – proto je vhodné je sklízet v rukavicích nebo do plachty.
  • Sušené moruše jsou velmi oblíbené v tradiční čínské medicíně, kde jsou považovány za tonikum pro krev, ledviny a játra.

Morušovník je více než jen ovocný strom – je to živoucí dědictví, funkční součást zahrady a zároveň krásný solitér. Nabízí plody plné chuti i zdraví, snadnou péči, dlouhou životnost a zároveň estetickou hodnotu.

V době, kdy hledáme odolné, původní a přirozené dřeviny do zahrad, které vyžadují méně chemie a více respektu k přírodě, se morušovník stává ideálním řešením pro moderní zahrady s duší. Jeho návrat na výsluní je zasloužený – a každý, kdo ho okusí, rychle pochopí proč.

Štítky: Morušovníkochrana ovoceovoceovoce na zahraděpéče o ovocepěstování na zahraděpěstovat ovoceskladování ovocesklizen ovoce
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

morušovník býlí

Jak pečovat o morušovník: Průvodce pro začínající i zkušené pěstitele

od Jitka Chvapilova
25.4.2025
0

Morušovník (Morus) je strom, který je ceněný nejen pro své chutné plody, ale také pro svou okrasnou hodnotu a odolnost...

morušovník býlí

Jak na pěstování morušovníků

od Jitka Chvapilova
18.3.2025
0

Morušovník (Morus) je dlouhověký ovocný strom, který se v minulosti hojně pěstoval nejen pro své lahodné plody, ale i pro...

Další příspěvek
sakura

Okrasná třešeň (Sakura) – jarní show v květu, která bere dech

zlatice zlatý déšť

Zlatý déšť (štědřenec) – kaskáda žluté krásy na jaře

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × one =

Mohlo by vás zajímat

zavařování v medu

Zavařování v medu je zapomenutý způsob uchovávání ovoce

8.6.2020
karafiat kvet

Hvozdík zahradní / karafiát – krásná a nenáročná skalnička

14.2.2024
plamének

Jak na pěstování květin pro cut-flower aranžmá

13.4.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena