Ještě stále se snažíte zpracovat velkou úrodu okurek a už vás nenapadají žádné vhodné recepty? Ukážeme vám, jak si připravit osvěžující domácí okurkovou limonádu nebo lahodný salát se zálivkou z podmáslí.
Na oba recepty nebudete potřebovat víc než deset minut a odměnou vám bude chutná a zdravá svačinka, kterou určitě uvítají i nejmenší děti. Seznam ingrediencí je také krátký, určitě je najdete v lednici.
Okurková limonáda s mátou a citrónem
Ingredience:
2 okurky
1 větší hrst máty
750 ml sodovky
2 citrony
2 lžíce krupicového cukru
Postup:
Jednu okurku oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kostky Přidejte vodu a okurku rozmixujte dohladka. Pokud vám nebudou v limonádě vadit kousky, nechte všechno tak. V opačném případě vezměte jemný cedník nebo plátýnko a směs přes něj protlačte. Zbude vám pouze čistá okurková šťáva
Okurkovou šťávu vlijte do většího džbánu, přidejte sodovku, šťávu vymačkanou ze dvou citronů a cukr. Vše dobře promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil. Druhou okurku nakrájejte na kolečka. Do každé sklenice nalijte limonádu a přidejte kolečko okurky. Servírujte s ledem.
Náš tip: Pokud bude limonáda delší dobu stát, dolijte ji ve sklenici trochou sodovky. Opět získá svěží šmrnc.
Okurkový salát se zálivkou z podmáslí
Ingredience:
5 okurek
1 cibule
125 ml vinného octa (nejlépe bílý)
3 lžíce cukru
2 hrsti bazalkových listů
na zálivku:
20 ml citronové šťávy
125 ml podmáslí
2 lžíce nasekané pažitky
Postup:
Nejdříve smíchejte všechny ingredience na dresink. Nejlepší je tehdy, necháte-li ho chvíli odležet. Nyní rozpusťte cukr ve vinném octu a přidejte natenko nakrájenou cibuli – nejlepší jsou úzké proužky nebo ještě lépe celá kolečka. Nechte je deset minut v octovém nálevu – krásně zkřehnou. Poté je přeceďte.
Okurku nakrájejte na tenká kolečka, přidejte okapanou cibuli, najemno nasekanou mátu a přimíchejte dresink. Servírujte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masu.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz