lebeda zahradní

Proč pěstovat lebedu místo špenátu? Důvody, které vás přesvědčí

Přestože mnozí zahrádkáři lomí rukama nad lebedou, neboť pro ně představuje jen obtížný plevel. Plevel, který však má blahodárné účinky na náš lidský organismus, má jisté přednosti, které stojí za povšimnutí a už naše babičky věděly, že jde o vzácnou rostlinu, která nabízí využití nejen v kuchyni. A pokud na talíř dáte všechny barevné druhy lebedy, tj. žlutou, červenou a zelenou, tak věřte, že to vypadá doslova úchvatně. Však jíme i očima. Lebeda není na pěstování složitá.

Rostlina, která upoutá i vzhledem

Lebeda dorůstá do výšky až dvou metrů a velmi rychle se šíří. Jde o jednoletou rostlinu, která se množí sama. Lebeda v tomto směru doslova vyniká, její šíření do okolí a rychlá kolonizace nového stanoviště je vskutku ohromná. Na druhou stranu s lebedou je méně práce, má blahodárné účinky, které ocení snad každý, prokáže dobrou službu i těhotným ženám. Zkrátka je hned několik důvodů, proč je lebeda neboli divoký špenát vhodnou variantou a zaslouží si vaši pozornost.

Množení samovýsevem

Na podzim se nažky samovolně trousí do okolí. Samovýsev šetří váš čas i práci a dokonce i peníze, neboť není třeba kupovat, sklízet ani skladovat semínka, která ani nemusíte na začátku jara vysévat. Stačí v létě či na podzim ponechat pár rostlin lebedy vykvést a vytrousit semena. Semínka vyklíčí, jakmile nastanou příhodné podmínky, většinou tomu bývá na jaře, v dubnu. Lebeda je tak vhodná díky samovýsevům do tzv. divoké zahrady, která potřebuje minimální péči.

lebeda lesklá - Proč pěstovat lebedu místo špenátu? Důvody, které vás přesvědčí

Zdroj foto: cs.wikipedia.org        Lebeda lesklá

V čem je lepší lebeda než špenát?

Lebeda vybíhá do květu později než špenát, což je další výhoda. Lebeda kvete později než špenát a listy neztrácí konzumní jakost ani v době květu. Lebedu díky tomu je možné sklízet i v létě. Další výhodou je, že lebeda v sobě ukrývá menší množství kyseliny šťavelové než špenát. Tato kyselina není ve výživě zrovna žádoucí, neboť na sebe váže minerální látky, které se usazují v ledvinách coby ledvinové kameny. Vyšší příjem kyseliny šťavelové může mít negativní vliv a způsobit hypokalcémii, tj. stav sníženého množství vápníku v krvi.

Příznivé účinky lebedy na lidský organismus

Rostlinu ocení opravdu každý, je dokonce prospěšná pro těhotné a ženy v klimakteriu. Lebeda totiž obsahuje vyšší množství vstřebatelného vápníku, jenž má pozitivní vliv na růst zubů a kostí. To je také důvod, proč by se tato rostlina měla vyskytnout v jídelníčku dětí i vegetariánů.

Lebeda dále obsahuje vitamíny, minerální látky. Výsledkem jsou pozitivní účinky na různé projevy akné, ekzémy, rovněž rozpouštění hlenů v plicích, zmírnění kašle a nachlazení. Na své si přijdou i senioři, neboť pravidelná konzumace lebedy tlumí otoky kloubů, revma apod.

Možnosti využití a konzumace

Z rostliny můžete připravit špenát, listy přidat do salátů, použít jako oblohu k pokrmu apod. Stejně tak lze z lebedy připravit šťávu, nálev či odvar. Menší sklenka čerstvé šťávy je ideální prevencí proti nachlazení, chrapotu, ale také jako účinná prevence pro gravidní ženy. Na kašel je perfektní odvar, který připravíte snadno, tj. svařením 2 lžic nati s 250 ml vody. Po dvou minutách odstavte ze sporáku a nechte půl hodiny louhovat.

Na ekzém a různé kožní problémy je ideální nálev z lebedy, kdy stačí 4 lžíce čerstvé nebo 2 lžíce usušené nati a přelít 0,5 vroucí vody, nechat louhovat 15 minut.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář