lichořeřišnice květ

Vypěstujte si lichořeřišnici a naložte si „kapary“

31.7.2018
6 568 Zobrazení

Pěstovat lichořeřišnici se vyplatí hned ze dvou důvodů: jednak je velmi zdravá a obsahuje mnoho užitečných látek, jednak si díky ní připravíte chutné saláty i naložíte domácí kapary. Ostatně, posuďte sami.

Jak pěstovat lichořeřišnici

Lichořeřišnici vyséváme přímo na záhon brzy zjara – v dubnu. Keříčkové formy na volný záhon, plazivé druhy k plotu, zídce či jiné opoře (možné je to také do vyvýšených nádob, kde nám porostou jako převislé). Lichořeřišnici můžeme vysadit k ovocným stromům, protože její řeřichové aroma bude odpuzovat škůdce.

Co lichořeřišnice obsahuje

Lichořeřišnice obsahuje mnoho tělu prospěšných látek, jako je například vitamín C, železo, draslík, bílkoviny, silice a další. Z lichořeřišnice se sbírají květy a listy, přičemž celá rostlina má antibiotický účinek, je močopudná, pomáhá při nemocech dýchacích cest a zevně také při kožních problémech a problémech s vlasy (vypadávání, lupy).

lichořeřišnice květy - Vypěstujte si lichořeřišnici a naložte si „kapary“

Co si z lichořeřišnice připravit

Z květů a listů si můžete připravit chutný salát, stačí přidat jiné listy salátů či bylinek a zakápnout olivovým olejem. Kromě toho lze z čerstvých květů a listů vylisovat šťávu, která pomáhá při nemocech močových cest i při onemocnění dýchacích cest. A samostatnou kapitolou jsou zmiňované kapary.

Kapary z lichořeřišnice

Nezralé plody lichořeřišnice můžeme nakládat jako kapary. Plody je potřeba sklidit, dokud jsou ještě zelené a nezralé. Protože se plody objevují postupně, můžete buď zavařovat po malých dávkách, anebo plody skladovat v lednici, dokud jich nenasbíráte potřebné množství. Na nakládání existuje mnoho receptů, ale abyste dosáhli chuti co nejpodobnější opravdovým kaparům, vyzkoušejte následující: Plody omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Plody vyjmeme a vložíme do malých skleniček, zalijeme nálevem, do kterého přidáme pár kuliček celého pepře a nového koření, špetku tymiánu, lžičku oleje (nejlépe olivového) a dolijeme vroucí vodou. Zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C 15 minut.
 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

1 Komentářů

Zanechte komentář