Kdo si pamatuje tuto bylinu? Mařinka vonná je takřka zapomenutou rostlinou, což je škoda, neboť se jedná o rostlinu, kterou lze pro její příznivé účinky využít jako bylinu i coby koření při vaření. Mařinku můžete sbírat i pěstovat na zahradě či v květináči.
Rostlina, která byla v minulosti velmi oblíbenou a obdržela hned několik různých názvů kdysi, neboť se jí říkalo marulka, májovka, asparulka, mařenka, božec, master of the wood, wild baby’s breath. Cizojazyčné názvy jsou důkazem, že se jedná o rostlinu známou jak v Evropě, tak i v Asii a Americe, kam se právě z Evropy rozšířila.
Kde hledat tuto rostlinu pro sběr?
Tato vytrvalá rostlina tvoří podrost ve stinných bukových hájích a kvete na jaře, tj. od dubna do června, závisí na nadmořské výšce a také na tom, dokdy jsou stromy bez listů a k zemi tak dosáhne dostatek slunečních paprsků. Mařinka je poléhavou rostlinou, která má krásné drobné kvítky bílé barvy, které se tvoří na koncích výhonků.
Pěstování na zahradě, terase či balkoně

Zdroj foto: cs.wikipedia.org Mařinka vonná
V přírodě se tato rostlina vysévá sama. Možné je však pěstování na vlastní zahradě či v květináči. Dnes se dají zakoupit semena ve specializovaných obchodech zaměřených na sortiment semen a osiv, rovněž lze pořídit na internetu. Mařinka vonná dorůstá maximálně do výšky 30 cm. Kvete od dubna do června. Má kopinaté listy a je obsypána drobnými kvítky, které i krásně voní. Sbírá se kvetoucí nať koncem jara, zpravidla na přelomu května a června.
Pokud se rozhodnete pro pěstování této blahodárně působící krásky, tak je třeba vytvořit podmínky obdobné přirozenému výskytu, tj. lehký polostín s humózní půdou. Pokud vysadíte mařinku do nádoby, je třeba postavit buď pod vyšší keř či umístit do polostínu, který rostlině nejvíce vyhovuje. Pokud by rostlina byla v teple a na suchém místě, může osychat a její listy začnou žloutnout. V tomto případě stačí rostlinu sestřihnout a ona opět rychle obrazí.
Sběr mařinky vonné
Sbírá se pouze kvetoucí nať a to nejlépe kolem poledne. Tu je vhodné pak sušit co nejrychleji, ale maximálně při teplotě 35 °C. Nejlepší je rozložení na síta. Správně usušená mařinka má stejnou barvu i lesk jak čerstvá rostlina. Charakteristická je její nahořklá chuť a kumarinová vůně. Skladujte usušenou bylinu v nádobách z tmavého skla, kam nemůže proniknout příliš světla.
Mařinka coby bylina i koření
Rostlina, která je známá pro své sedativní a protizánětlivé účinky. Výborné jsou čaje z usušených natích, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu, ale také působí proti křečím, stresu i nespavosti. Bylina napomáhá při trávicích potížích a ledvinových kamenech. Mařinka obsahuje kumarin, jenž ovlivňuje srážlivost krve, z tohoto důvodu se bylina používá při léčbě žilních onemocnění, křečových žil, trombóze či při problémech s hemeroidy.
Je možné však užívat krátkodobě, tj. tři až čtyři týdny. Při delším užívání hrozí negativní symptomy, jako je zvracení, závratě, bolest hlavy apod.
V případě využití kuchyni je vhodnou osvěžující ingrediencí do ovocných salátů a sladkých pokrmů. I zde však platí, že méně je více a rozhodně se vyvarovat konzumace většího množství.
Kde však není limitováno množství, tak to je využití této rostliny coby účinného odpuzovače hmyzu. Stačí usušené listy dát mezi prádlo či kdekoli v prostoru, neboť odpuzuje moly i jiný obtížný hmyz. Ideální je samozřejmě nasypání sušené rostliny do sáčku z jemné tkaniny.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz