Možná se vám budou zdát na první pohled trochu kýčovité, ovšem už na ten druhý si dobudou vaše srdce. Pestrolisté a voňavé pelargonie přinesou do vašeho domova krásu i užitek. Co byste o jejich pěstování měli vědět?
Klasickou pelargonii alias muškát vám asi představovat nemusíme. Ovšem nejspíš už nevíte, že na světě najdeme víc než 300 druhů a většina z nich roste ve volné přírodě v jižní Africe. Do našich truhlíků se však druhů pelargonií dostalo jen málo a ta pestrost, kterou můžeme každé léto obdivovat na balkónech, je způsobena pečlivým šlechtěním a křížením.
Víc, než jen obyčejný muškát
Ale ne vždy pěstujeme pelargonie kvůli jejich květům. Koneckonců, u mnohých z nich ze skupiny pestrolistých a vonných, bychom ty klasické hledali skutečně marně. Některé z nich tak připomínají hvězdy, jiné se spíše podobají begóniím. A pěstovat žlutě kvetoucí muškát bylo také ještě před několika lety nemožné.
Jak na pěstování „jiných“ druhů pelargonií
Pestrolisté a voňavé pelargonie můžete pěstovat stejně, jako jejich „klasické“ sestřičky. Dařit se jim bude v truhlíku za oknem i na balkoně. Pro samostatné pěstování se nehodí, mnohem spíše zaujmou v malé skupince.
Vonné druhy pěstovaly už naše babičky. Jejich aroma jim pomáhalo odpuzovat obtížný hmyz a dodávalo jejich kulinářským dobrotám docela nový rozměr. Například list pelargonie vonící po citrusech ponořený do marmelády nebo rosolu odvedl už za pouhý měsíc fantastickou práci. Kam se hrabala citronová kůra. Podkládaly se také pod těsto při pečení koláčů a daly se použít i pro výrobu léčivých sirupů.
Věděli jste, že: vonné pelargonie poznáte podle nápaditě tvarovaných, skoro až krajkovitých listů? Květy mají pak spíše drobnější.

Zdroj foto: en.wikipedia.org Pelargonium tricolor
Citrusové muškáty ochotně přezimují i v ložnici
Zatímco pestrolisté kultivary muškátů potřebují pro přezimování nejlépe světlý sklep, ty aromatické lze klidně pěstovat i v paneláku. Stačí na podzim odebrat vrcholové řízky, nechat je zakořenit a zazimovat v ložnici. Takto přezimovat lze však i celé rostlinky. Ty totiž na rozdíl od převislých či vzpřímených muškátů ochotně nabývají na síle kmínku a dají se bez problémů vytvarovat i do podoby půvabného stromku. Můžete si tak vytvořit svou vlastní muškátovou bonsaj, která vás potěší hned dvakrát: vonnými listy a půvabnými drobnými kvítky.
Jak na výrobu muškátového sirupu
A na závěr jsme si nechali jeden recept z lidového léčitelství. Svařte si sirup z jednoho hrnku vody a necelého hrnku a půl cukru. Přidejte velkou hrst nasekaných listů muškátu a nechte půl hodiny odpočívat. Po této době znovu krátce povařte, poté sirup sceďte a uskladněte na suchém a chladném místě. Sirup dobře působí na střevní potíže. Užívejte ho po lžičkách (2-3 denně).
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz