Artyčok je vytrvalá rostlina dorůstající do výšky 1,5 metru. Náleží do čeledi hvězdicovité. Vyniká velkými listy. Rostlina pochází ze Středomoří a i dnes se pěstuje především v teplých oblastech Evropy a Afriky. Největší plantáže lze vidět ve Španělsku, Itálii a Francii. U nás se pěstuje v menší míře, což je škoda. Zdraví prospěšné látky a krásně modré květy rozhodně jsou důvodem, proč zkusit pěstovat artyčok.
Artyčok kvete v letních měsících, tj. v červenci a srpnu. Kvete modře a právě ta část, která je využívána pro přípravu pokrmů, je poupě rostliny. Dochází tak ke konzumaci a ke zpracování v kuchyni zdužnatělého lůžka nerozvinutého květu. Pokud byste propásli dobu sklizně, nic se neděje, neboť po vykvetení je artyčok krásnou ozdobou zahrady, stejně tak rozkvetlé modré květy lze použít do suché vazby.
Březen ve znamení množení artyčoků
Rozmnožit lze rostlinu vegetativně, tj. odnožemi od mateřské rostliny, jedná se o rychlý a snadný způsob. Další variantou je množení generativně, tedy semeny. Tato alternativa je vhodná pro ty, kdo ještě nemají žádnou rostlinu. Oba způsoby množení je třeba provést v březnu.
Nejlepší je semena vysít po jednom do hrnků, květináčků. Vzhledem k tomu, že se jedná o teplomilnou rostlinu, je zapotřebí, aby byla vysetá semena do doby výsadby trvale uložená při teplotě okolo 20 °C a na světle. Za 10 dní zhruba vyklíčí a je třeba umístit na dostatečně světlé místo, jedině takto lze získat kvalitní sazenice. Důležitá je zálivka a možné přihnojení listovým hnojivem. Rostlina rychleji poroste.
Volba vhodného místa pro výsadbu
Zde je třeba opět pamatovat na to, že se jedná o teplomilnou rostlinu, tudíž je nutné zvolit k výsadbě slunečné stanoviště, které zároveň je chráněné před studeným větrem. Pěstovat artyčoky můžete také ve skleníku, což je vhodné zejména v chladných oblastech a dojde k urychlení vegetace, nebudete muset dlouhou čekat na svou první sklizeň.
Před výsadbou je nutné připravit stanoviště, které je třeba dostatečně provzdušnit a přidat uzrálý kompost. Sazenice se vysazují v květnu do řad na vzdálenost 100 x 80 centimetrů. Ve skleníku je možné vysazovat již v dubnu. Po vysazení je samozřejmě nezbytná zálivka.
Pozitivní účinky artyčoku a využití v kuchyni
Artyčok obsahuje karoten, vitamíny B a C, kyselinu listovou, železo, vápník, draslík, zinek a hořčík. Má nízký obsah sodíku a není v něm ukryt žádný tuk. Rostlina je známá i pro své afrodiziakální účinky. Jedná se rovněž o výbornou pochutinu při detoxikaci organismu, pomáhá při stařecké cukrovce, revmatismu apod.
Konzumovat artyčok lze v syrovém či tepelně upraveném stavu, tj. vařený, dušený, nakládaný, smažený či grilovaný. Z artyčoku se nejdříve musí odstranit vrchní lístky, seříznout stonek a horní čtvrtinu bulvy. Poté se vloží do vody s citronovou šťávou či octem v poměru na 1 litr vody 1 lžíce a vaří se 30 až 45 minut. Jakmile jdou lístečky snadno vytrhnout, je to znamení, že je artyčok uvařený.
Konzumuje se způsobem, kdy se z něj odtrhávají jednotlivé lístečky, které se namáčí do omáček. Stejně tak lze artyčok použít do různých náplní, oblíbené jsou především masové. Rovněž se jedná o výbornou pochutinu do zapékaných těstovin, omelet apod. V syrovém stavu stačí artyčok zakápnout olivovým olejem.
Tip v rámci pěstování
Pokud zkoušíte pěstování artyčoků, ale stále nevypadají dobře, postačí jedna zápalka. Když se rostlina zvedá a začíná se tvarovat, stačí položit na stvol jednu zápalku. Artyčok nebude růst do výšky, ale pěkně se rozkošatí.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz