Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce Zpracování a uchování ovoce

Příprava broskvové marmelády – od vaření po skladování

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
15.4.2025
v Ovoce, Zpracování a uchování ovoce
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
jam 6269040 1280

fotografie: pixabay

Příprava broskvové marmelády je skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta pro chladné měsíce. Tento článek vás provede celým procesem výroby marmelády od výběru správných broskví až po zavařování.

Výběr a příprava broskví

Klíčem k úspěšné výrobě marmelády je výběr kvalitních broskví. Ideální jsou plody, které jsou zralé, ale pevné, s bohatou barvou a výraznou vůní. Před vlastním zpracováním je důležité broskve důkladně umýt, odstranit pecky a nakrájet je na menší kousky. Pro dosažení hladší konzistence můžete broskve rozmixovat nebo je ponechat v kusech pro rustikálnější texturu marmelády.

Vaření marmelády

Klíčovým krokem je samotné vaření. V hrnci smíchejte připravené broskve s cukrem a citrónovou šťávou. Citrónová šťáva pomáhá zvýraznit chuť broskví a zároveň působí jako přirozený konzervant. Poměr cukru a broskví můžete upravit podle vaší chuti. Směs vařte na mírném ohni, dokud se broskve úplně nerozvaří a směs nezhoustne.

pumpkin jam 3078856 1280
fotografie: pixabay

Zavařování marmelády

Po dosažení požadované konzistence je čas marmeládu zavařit. Čisté sklenice na zavařování nejprve sterilizujte, aby se zabránilo kontaminaci. Poté do nich nalijte horkou marmeládu a pevně uzavřete. Sklenice pak vložte do hrnce s vodou a povařte několik minut pro zajištění delší trvanlivosti. Po vychladnutí jsou sklenice s marmeládou připravené k uložení.

Skladování

Pro optimální uchování je nejlepší marmeládu skladovat na chladném a tmavém místě. Pokud je správně zavařená, může vydržet několik měsíců až rok. Marmeláda je skvělým doplňkem k ranním snídaním, dezertům nebo jako náplň do pečiva.

Tímto způsobem můžete snadno připravit lahodnou broskvovou marmeládu, která vám přinese kousek léta i během zimních měsíců. Příprava vlastní marmelády není jen zábavná, ale také vám umožní mít kontrolu nad ingrediencemi a sladkostí vašeho výsledného produktu.

Štítky: broskevbroskvová marmeládainformace o ovocimarmeládaovoceuchování ovocezimazpracování ovoce
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

ovocny

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce je ideálním způsobem, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Kompoty jsou výborné...

jablon

Mražení jablíček pro rychlé dezerty

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Mražení jablíček je vynikající způsob, jak mít po ruce čerstvé ovoce pro přípravu rychlých dezertů. Tento proces je jednoduchý a...

Další příspěvek
hrozen

Zavařování hroznů: originální dezert

mandarinka

Sušení a konzervace mandarinek

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 1 =

Mohlo by vás zajímat

tymián

Pěstování a údržba domácí bylinkové zahrady

22.3.2025
cuketa

Jaké vitamíny obsahuje cuketa a co všechno se z ní dá uvařit

17.4.2022
susit

Výroba sušených jablíček jako zdravého snacku

8.8.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena