Záhonky plné bylinek k vrcholícímu létu neodmyslitelně patří. A právě bazalka je mezi nimi nekorunovanou královnou, tedy alespoň v případě, že se zeptáte jakéhokoliv milovníka Itálie. A my vám dnes poradíme, jak z jejích chutí a vůní prošpikovaných lístků dostat jen a jen to nejlepší.
Bude vám stačit deset minut času a pár jednoduchých ingrediencí. Výsledkem bude bazalkové pesto, které i po několika hodinách, ba dokonce dnech, zůstane nádherně zelené jako z časopisu. Pomůže vám k tomu jeden malý trik.
Vybírejte jen ty nejlepší suroviny
Italská kuchyně je velmi jednoduchá, a právě v tom tkví její kouzlo. Základem je ovšem použití kvalitních surovin, nahradíte-li piniová semínka buráky nebo dokonce parmazán eidamem, budete nejspíš zklamaní.
Na detailech záleží
Začneme bazalkou. Používáme pouze mladé a zdravé listy (nikdy ne ty, jež rostou nejblíže u země). Trháme je pokud možno dopoledne mezi 8-11 hodinou, kdy jsou ještě správně svěží a plné aromatických látek a silic. Nechce-li se vám lístky počítat, bude to asi jedna velká plná hrst.
Do pravého italského pesta patří piniové oříšky. Jde vlastně o semínka borovice, ovšem nemůžete-li sehnat pravé středomořské, nahraďte je raději něčím jiným. Pinie, které nejsou kvalitní, bývají nahořklé a dokonce mohou vyvolat nepříjemnou alergickou reakci, díky níž budete mít ještě několik dní v puse železnou pachuť. Pokud italské pinie neseženete, můžete je nahradit třeba kešu oříšky nebo nesolenými loupanými mandlemi.
Olej použijte olivový, extra panenský a nejlépe za studena lisovaný. Dále budete potřebovat ještě česnek a parmazán.
Co budeme potřebovat – shrnutí
- bazalka – 50 velkých listů
- 1 stroužek česneku
- 50 gramů parmazánů
- 40 gramů piniových semen
- 90 ml olivového oleje
Bazalkové pesto krok za krokem
Bazalku omyjte a jednotlivé listy oddělte od stonků. Ty použijte třeba na vývar nebo pod maso. Pak je oblanšírujte. Je to jednoduché – stačí listy vhodit do vroucí vody, okamžitě je vylovit a zchladit v nádobě se studenou vodou a ledem. Odměnou vám bude nádherná zelená barva pesta, která se nevytratí ani po několika hodinách. A v kuchyni přitom strávíte jen o několik minut déle.
Lístky důkladně vysušte, nejlépe v látkové utěrce. Sýr nastrouhejte, česnek rozdrťte plochou stranou nože a nakrájejte nadrobno.
Nyní už jen zbývá vše vložit do mixéru a během minuty vytvořit samotné bazalkové pesto. Olej se našlehá, dostane mléčnou barvu a nádherně se spojí s ostatními ingrediencemi.
Můj tip: pokud místo pinií použijete jiné oříšky, předem je nasekejte. Díky tom bude mít pesto rovnoměrnou strukturu i lepší chuť.
Kde všude se bazalkové pesto hodí?
Hotové pesto stačí smíchat se špagetami (na velký talíř špaget budete potřebovat asi dvě lžíce) a případně celý pokrm ještě korunovat několika hoblinkami parmazánu. Vyhněte se pokušení celý pokrm dosolovat, parmazán je slaný až až. Budete překvapeni, jak lahodný, vydatný a zdravý oběd dostanete.
Jak ho uchovávat?
A co se zbytkem pesta? Dobrá zpráva je, že vám pod tenkou vrstvičkou oleje vydrží v lednici asi týden. A můžete ho klidně i zamrazit ve formičkách na led nebo v malých pytlíčkách. V zimě stačí vytáhnout, rozmrazit a sníst!
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz