bazalkové pesto

Bazalkové pesto překvapí prolínáním chutí. Připravte si ho doma

29.7.2018
1 435 Zobrazení

Záhonky plné bylinek k vrcholícímu létu neodmyslitelně patří. A právě bazalka je mezi nimi nekorunovanou královnou, tedy alespoň v případě, že se zeptáte jakéhokoliv milovníka Itálie. A my vám dnes poradíme, jak z jejích chutí a vůní prošpikovaných lístků dostat jen a jen to nejlepší.

Bude vám stačit deset minut času a pár jednoduchých ingrediencí. Výsledkem bude bazalkové pesto, které i po několika hodinách, ba dokonce dnech, zůstane nádherně zelené jako z časopisu. Pomůže vám k tomu jeden malý trik.

Vybírejte jen ty nejlepší suroviny

Italská kuchyně je velmi jednoduchá, a právě v tom tkví její kouzlo. Základem je ovšem použití kvalitních surovin, nahradíte-li piniová semínka buráky nebo dokonce parmazán eidamem, budete nejspíš zklamaní.

Na detailech záleží

Začneme bazalkou. Používáme pouze mladé a zdravé listy (nikdy ne ty, jež rostou nejblíže u země). Trháme je pokud možno dopoledne mezi 8-11 hodinou, kdy jsou ještě správně svěží a plné aromatických látek a silic. Nechce-li se vám lístky počítat, bude to asi jedna velká plná hrst.

Do pravého italského pesta patří piniové oříšky. Jde vlastně o semínka borovice, ovšem nemůžete-li sehnat pravé středomořské, nahraďte je raději něčím jiným. Pinie, které nejsou kvalitní, bývají nahořklé a dokonce mohou vyvolat nepříjemnou alergickou reakci, díky níž budete mít ještě několik dní v puse železnou pachuť. Pokud italské pinie neseženete, můžete je nahradit třeba kešu oříšky nebo nesolenými loupanými mandlemi.

Olej použijte olivový, extra panenský a nejlépe za studena lisovaný. Dále budete potřebovat ještě česnek a parmazán.

Co budeme potřebovat – shrnutí

  • bazalka – 50 velkých listů
  • 1 stroužek česneku
  • 50 gramů parmazánů
  • 40 gramů piniových semen
  • 90 ml olivového oleje

bazalka - Bazalkové pesto překvapí prolínáním chutí. Připravte si ho doma

Bazalkové pesto krok za krokem

Bazalku omyjte a jednotlivé listy oddělte od stonků. Ty použijte třeba na vývar nebo pod maso. Pak je oblanšírujte. Je to jednoduché – stačí listy vhodit do vroucí vody, okamžitě je vylovit a zchladit v nádobě se studenou vodou a ledem. Odměnou vám bude nádherná zelená barva pesta, která se nevytratí ani po několika hodinách. A v kuchyni přitom strávíte jen o několik minut déle.

Lístky důkladně vysušte, nejlépe v látkové utěrce. Sýr nastrouhejte, česnek rozdrťte plochou stranou nože a nakrájejte nadrobno.

Nyní už jen zbývá vše vložit do mixéru a během minuty vytvořit samotné bazalkové pesto. Olej se našlehá, dostane mléčnou barvu a nádherně se spojí s ostatními ingrediencemi.

Můj tip: pokud místo pinií použijete jiné oříšky, předem je nasekejte. Díky tom bude mít pesto rovnoměrnou strukturu i lepší chuť.

Kde všude se bazalkové pesto hodí?

Hotové pesto stačí smíchat se špagetami (na velký talíř špaget budete potřebovat asi dvě lžíce) a případně celý pokrm ještě korunovat několika hoblinkami parmazánu. Vyhněte se pokušení celý pokrm dosolovat, parmazán je slaný až až. Budete překvapeni, jak lahodný, vydatný a zdravý oběd dostanete.

Jak ho uchovávat?

A co se zbytkem pesta? Dobrá zpráva je, že vám pod tenkou vrstvičkou oleje vydrží v lednici asi týden. A můžete ho klidně i zamrazit ve formičkách na led nebo v malých pytlíčkách. V zimě stačí vytáhnout, rozmrazit a sníst!
 

Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE

 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít