Teď na podzim je ideální čas připravit si rouby na roubování švestek, které provedete na jaře. A proč vůbec švestky roubovat? To se dozvíte v následujícím článku.
Proč roubovat švestky
Někdy je potřeba obnovit švestkové stromy, jindy potřebujete starou ověřenou odrůdu naroubovat na mladší stromek nebo podnož, aby vám zase plodila.
Kdy řezat rouby
Rouby řežeme v říjnu až listopadu za hezkého slunného počasí. Použijeme ostrý nožík, méně vhodné jsou zahradnické nůžky. Rouby řežeme tak, aby řez byl šikmý. Rouby vybíráme nenarašené, nejlépe z jižní strany stromu, a to tak, aby měly aspoň 4 listy.
Kam s rouby na zimu
Na zimu rouby založíme do vlhkého písku, aby vydržely v plné síle. Nesmí zmrznout, a tak je potřeba je uchovávat například ve sklepě – v kbelíku s pískem. Písek můžete nahradit i pilinami, které ale musíte předem navlhčit a popř. i přes zimu občas znovu navlhčit, aby rouby neuschly. Pokud nemáte sklep, další možností je dát rouby do lednice v igelitovém pytlíku.
Kdy provádět roubování
Roubujeme na jaře, nejlépe v březnu. Připravíme si podnož – odřízneme stejně silnou větvičku, jako máme roub – a stejně šikmo. Obě části spojíme k sobě, ošetříme štěpařským voskem a přivážeme roubovací páskou nebo lýkem.
TIP: Pokud nemáme po ruce roubovací pásku nebo lýko, můžeme ovázat naroubovanou větvičku i potravinářskou folii, která také dobře drží.
Jak se starat o naroubovaný strom
Naroubovaný strom bystě měli občas zalít (pokud neprší), přihnojit, aby měl dostatek živin, ale rozhodně byste jej neměli seřezávat nebo prostříhávat, dokud se roub neujme.
TIP: Z hliníkových profilů postavíte třeba voliéru.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz