Sterilované feferonky jsou oblíbeným dárkem mezi gurmány a samozřejmě skvělou pochoutkou. Dovolují využít úrodu pálivých papriček do posledního kousku. Chilli papričky jsou však citlivé na správně vybraný nálev a i postup používaný při jejich zpracování.
Radost vám udělají jen dokonale zdravé plody
První krok se od zavařování běžných paprik ničím neliší. Je třeba sbírat pouze dokonale zdravé plody bez viditelných kazů. Např. běžné černé skvrnky jsou ve skutečnosti známky plísně a do zavařování tak rozhodně nepatří a to ani poté, co je z jemných stěn papriček vykrájíte!
Chilli papričky se zavařují vcelku
Plody zbavte stopek a dobře omyjte. Uložte do mísy se studenou vodou a pokračujte, dokud nebude takto ošetřena celá vaše úroda. Je to důležité, chilli papričky rychle zvětrávají a mohli byste tak přijít o velkou porci jejich chuti.
Pro zavařování se hodí maximálně litrové sklenice, předem dobře vypláchnuté horkou vodou. Do nich následně papričky naskládáme tak, aby okolo sebe měly co nejméně volného místa. Ale pozor, tohle provádíme až v okamžiku, kdy máme hotový nálev – opět je v sázce zachování maximální chuti. Ideální bude, pokud si k zavařování přizvete pomocníka a vyhnete se tak zbytečným časovým prodlevám.
Zavařené chilli papričky koření nepotřebují
Klíčem k chutnému výsledku je u chilli papriček maximální jednoduchost. Nechceme přece ovlivnit jejich chuť, ale místo toho ji dokonale zvýraznit. A jak na to?
Připravte si nálev ze 750 ml vody, 250 ml 8% octa, 60 gramů cukru a 20 gramů obyčejné kuchyňské soli. Nejdřív nechte zavařit vodu, poté v ní rozpusťte obě sypké přísady, nakonec přilijte ocet, zamíchejte a odstavte z plamene. Tímto nálevem okamžitě zalijte papričky ve sklenicích a dobře zavíčkujte. Sterilujte 20-25 minut při 70°C. Nechte sklenice vychladnout a uložte do spíže.
TIP:
Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Dobrý den. Děkujeme za upozornění a pravda, 250 litrů octa je skutečně nadlidský úkol mýt doma. 🙂 Nyní opraveno. Samozřejmě jde o ml.
Mějte fajn den.
Sazenička.cz
Při 70 stupních to není sterilizace ale pouze pasterizace. Při 100 stupních na 20 minut papričky vydrží klidně 2 roky i déle.