chilli papričky

V čem se zavařování chilli papriček liší od klasických paprik?

9.6.2020
7 875 Zobrazení

Sterilované feferonky jsou oblíbeným dárkem mezi gurmány a samozřejmě skvělou pochoutkou. Dovolují využít úrodu pálivých papriček do posledního kousku. Chilli papričky jsou však citlivé na správně vybraný nálev a i postup používaný při jejich zpracování.

Radost vám udělají jen dokonale zdravé plody

První krok se od zavařování běžných paprik ničím neliší. Je třeba sbírat pouze dokonale zdravé plody bez viditelných kazů. Např. běžné černé skvrnky jsou ve skutečnosti známky plísně a do zavařování tak rozhodně nepatří a to ani poté, co je z jemných stěn papriček vykrájíte!

Chilli papričky se zavařují vcelku

Plody zbavte stopek a dobře omyjte. Uložte do mísy se studenou vodou a pokračujte, dokud nebude takto ošetřena celá vaše úroda. Je to důležité, chilli papričky rychle zvětrávají a mohli byste tak přijít o velkou porci jejich chuti.

Pro zavařování se hodí maximálně litrové sklenice, předem dobře vypláchnuté horkou vodou. Do nich následně papričky naskládáme tak, aby okolo sebe měly co nejméně volného místa. Ale pozor, tohle provádíme až v okamžiku, kdy máme hotový nálev – opět je v sázce zachování maximální chuti. Ideální bude, pokud si k zavařování přizvete pomocníka a vyhnete se tak zbytečným časovým prodlevám.

Zavařené chilli papričky koření nepotřebují

Klíčem k chutnému výsledku je u chilli papriček maximální jednoduchost. Nechceme přece ovlivnit jejich chuť, ale místo toho ji dokonale zvýraznit. A jak na to?

Připravte si nálev ze 750 ml vody, 250 ml 8% octa, 60 gramů cukru a 20 gramů obyčejné kuchyňské soli. Nejdřív nechte zavařit vodu, poté v ní rozpusťte obě sypké přísady, nakonec přilijte ocet, zamíchejte a odstavte z plamene. Tímto nálevem okamžitě zalijte papričky ve sklenicích a dobře zavíčkujte. Sterilujte 20-25 minut při 70°C. Nechte sklenice vychladnout a uložte do spíže.

 

TIP:

Vše pro dámácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

1 Komentářů

  1. Dobrý den. Děkujeme za upozornění a pravda, 250 litrů octa je skutečně nadlidský úkol mýt doma. 🙂 Nyní opraveno. Samozřejmě jde o ml.

    Mějte fajn den.

    Sazenička.cz

Zanechte komentář

Zavřít