jahody

V červnu hlavně sklízíme jahody. Jak a kam s nimi

Jahody jsou asi nejoblíbenějším ovocem našich zahrad a milují je hlavně děti. Nevýhodou je, že plodí jen krátkou chvíli a my často nevíme, jak všechny plody zužitkovat. Zde je pár nápadů.

Jak jahody sklízet

Jahody sklízíme postupně, jak dozrávají. Stranou dáváme jahody shnilé nebo plesnivé. Ostatně, aby nám jahody nehnily, můžeme je vyvazovat, dávat pod ně oporu, nebo jehličnaté větvičky, které mimoto zabrání slimákům, aby nám úrodu spořádali.

Bublanina

První jahody asi sníte s dětmi čerstvé. Další sběr můžete využít k upečení bublaniny. Nejjednodušší je ta jogurtová. Budete potřebovat 250 ml bílého jogurtu, 1 vejce, 300 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g cukru, prášek do pečiva a misku jahod. Všechny suroviny na těsto smíchejte, těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a poklaďte jahodami. Jahody se při pečení samy propadnou doprostřed bublaniny. Podávejte pocukrované.

kolac - V červnu hlavně sklízíme jahody. Jak a kam s nimi

Zdroj foto: envato

Zamrazit

Jsou naštěstí ovocem, které se snadno zamrazuje. Omyjte a nechte oschnout. Dejte je do mrazicích sáčků v takovém množství, které jste schopni najednou zpracovat. A zamrazte. Zmrazené jahody vydrží v mrazáku nejméně rok.

mrazene jahody - V červnu hlavně sklízíme jahody. Jak a kam s nimi

Zdroj foto: envato

Usušit

Jdou docela dobře i usušit. Je potřeba je nakrájet na tenké plátky a sušit na chráněném místě na pečicím papíru na plechu nebo v bedýnce. Alespoň jednou otočíme, aby se nám nepřilepily k papíru. Noviny nejsou na sušení vhodné, protože by se do jahod mohla obtisknout tiskařská čerň. Sušené jahody se hodí do směsí müsli nebo na ozdobu moučníků či zmrzlinových pohárů.

susene jahody - V červnu hlavně sklízíme jahody. Jak a kam s nimi

Zdroj foto: envato

Marmeláda

A co by to bylo za nápady, kdyby v nich chyběla marmeláda. Ta pravá jahodová marmeláda se hodí jak na palačinky, tak na chléb s máslem, ale i na slepování vánočního cukroví. Stačí na 1 kg jahod přidat 0,5 kg želírovacího cukru 2:1 a trochu kyseliny citronové. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Plníme do čistých skleniček, které na 5 minut otočíme dnem vzhůru, a pak necháme vychladnout. Marmeládu si však můžeme vylepšit, a to například tak, že polovinu jahod nahradíme meruňkami, nebo jiným ovocem, které dozrává v téže době. Zajímavé jsou také kombinace s bylinkami – k jahodám se hodí levandule nebo meduňka – přidáme jen malé množství.

marmelada - V červnu hlavně sklízíme jahody. Jak a kam s nimi

Zdroj foto: envato

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky
, ,

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář

CAPTCHA


Zavřít