Věděli jste, že bylinkovou zahradu si můžete založit během chvíle, není to vůbec složité a naučí se to snad každý? Tak vzhůru do toho. Vdechněte do své kuchyně trochu čerstvosti. O tom, že mezi kupovaným kořením a domácími bylinkami je velký rozdíl, se nemusím ani rozepisovat. Tak vzhůru do toho! V dnešním článku vám poradíme, jak na to. Pokud nemáte zahrádku, bylinky si můžete vypěstovat i doma za oknem či na balkoně!
Výběr bylinek
Bylinky nakupujte s rozmyslem. Položte si následující otázky:
Jak často budete mít čas poskytovat jim zálivku? – Podle toho nakupte bylinky s vlastnostmi a potřebami odpovídajícími vašim časovým možnostem.
Které bylinky u vás doma mají největší úspěch? – Nakupte bylinky, které nejčastěji přidáváte do jídel a najde se tedy jejich využití. Pro začátek se nepouštějte zbytečně do něčeho navíc. Naberte si jen to, co zvládnete.
Tymián, majoránka, petržel, pažitka – nad těmito klasickými bylinkami málokdo ohrnuje nos.
Pak jsou tu také bazalka, oregano, šalvěj, koriandr, kopr či fenykl, které jsou silně aromatické, ale své uplatnění si ve většině domácnostech také najdou.
Semínka nebo sazenice?
Pěstování ze sazeniček je vhodnější spíše pro začátečníky, jelikož vám to ušetří spoustu práce. Sazeničky nakupujte ideálně v zahradnictví, kde máte jistotu o jejich čerstvosti (stejně tak i v případě semínek). Také vás může sazeničkou obdarovat nějaká kamarádka, která má pěstování jako koníček. A jak na správné pěstování ze sazeniček? Nejprve si nachystejte květináč, ve kterém chcete pěstovat. Naspod květináče přijde drenážní vrstva, jejíž funkce je odvádění přebytečné vody – to zabraňuje uhnívání kořínků. Drenážní vrstva je tvořena například z kamínků či hliněných střepů. Dalším krokem je naplnit květináč kvalitní zeminou. Do té poté uděláte důlek na rostlinku. Koupené sazeničky vytáhněte z květináčů a odstraňte přebytečnou zeminu. Postupujte opatrně a dávejte pozor, abyste při tom nepoškodili kořínky. Na závěr podél stonku nasypte ještě trochu zeminy a přitlačte ji.
Pěstování ze semínek vyžaduje trochu více trpělivosti. Budete potřebovat truhlík. Ten naplňte kvalitním substrátem. Semínka nevysévejte příliš hustě, ať mají prostor. Zálivku poskytujte ráno nebo večer a to pouze rozprašovačem. Příliš silný proud vody by mohl semínka vyplavit. Všeobecně si dejte pozor na přelití – před každou zálivkou dbejte na to, aby byla půda již vyschlá.
Kvalitní substrát
Aby byl výsledek zdárný, dbejte na výběr kvalitního substrátu. Pamatujte na to, že drobná bylinka nemá sílu prorazit si cestu skrz velkou překážku, tudíž těžké zeminy či substráty s obsahem velkých kusů kůry není to pravé ořechové. Pořiďte si přímo zeminu na bylinky nebo substrát smíchejte s trochou písku, který ho provzdušní. Pokud nemáte s pěstováním žádné zkušenosti, nebojte se poradit se v zahradnictví při výběru.
Potřeby pro setí a sázení
Pro sázení bylinek se hodí truhlíky, květináče a pro začátek hlavně sadbovač. V tom si semínka předpěstujte – do každé buňky dejte jen pár semínek, aby měly prostor a vzájemně si nepřekážely. Dále se vám bude hodit zahradnický kolík a lopatka. Na zalévání si pořiďte rozprašovač a konev. Zpočátku používejte ale pouze rozprašovač.
Světlo
Velmi důležité je umístění bylinek. Je nejvýhodnější bylinky pěstovat na jižní nebo východní straně. Nebo ještě třeba na jiho-západní straně.
Teplo
Většina bylinek při klíčení vyžaduje teplotu nad 20 °C. Je nutné, aby substrát byl v teple.
Péče
Péče o bylinky kromě pravidelného zalévání obnáší také zastřihávání. Možná není úplně nutné, ale rozhodně je to přínosné. Díky zastřihávání bylinky houstnou a jsou tedy bohatší. Jednou ročně se bylinky přesazují, když už kolem sebe nemají místo a nebo chcete, aby se více rozrostly. Hnojení u bylinek není potřeba – to se praktikuje spíše u vytrvalých rostlin, až po několika letech.
Sklizeň
Na sbírání úrody si pořiďte speciální nůžky. Bylinky můžete použít kupříkladu na dochucení jídel, okořenění masa, na posypání pizzy a podobně… Jestliže jich máte moc, jednoduše je pokrájejte a zamrazte anebo lístky nasušte.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
Dobrý den. Mám dotaz na KLOKOČÍ. Nikde jsem se nedočetla, jestli je klokočí jedlé . Než úplně semínka zhnědnou jsou bílá. a měkká. Jak se dají využít ?
Dobrý den,
jádra semen skutečně jedlá jsou, dozrávají v říjnu a používají se jako jakékoliv jiné oříšky. Poměrně těžce se však z obalů dostávají, takže v minulosti bylo klokočí spíše k vidění jako součást korálkářské výroby, a to zejména růženců.