Hrušně patří mezi oblíbené ovocné stromy v českých zahradách, ale stejně jako jiné ovocné dřeviny jsou náchylné k napadení různými houbovými chorobami. Ty mohou výrazně snížit kvalitu i množství úrody a ve vážných případech i poškodit celý strom. Aby byla pěstovaná hrušeň zdravá a plodná, je klíčové porozumět nejčastějším patogenům a naučit se, jak jim účinně předcházet nebo je potlačit.
V tomto článku si představíme nejběžnější houbové choroby hrušní, způsoby jejich identifikace a také přírodní i osvědčené metody ochrany, které jsou šetrné k rostlině i životnímu prostředí.

Nejčastější houbové choroby hrušní
- Rez hrušňová (Gymnosporangium sabinae)
Tato choroba je nejčastější a snadno rozpoznatelná podle oranžových až rezavých skvrn na listech, které se objevují v květnu až červnu. V pokročilém stadiu se na spodní straně listů tvoří trubkovité výrustky, z nichž se uvolňují spory.
Přenašečem je jalovec, zejména jalovec chvojka. Spory zimují na jalovci a na jaře infikují listy hrušně.
Ochrana:
- Odstraňte v okolí jalovce nebo ho přesuňte dále od hrušní (alespoň 150–300 m)
- Pravidelně sbírejte a likvidujte napadené listy
- Použijte přírodní postřiky (např. z přesličky rolní) v období květu a po něm
- V případě vážného napadení aplikujte fungicidní přípravky (např. Ortiva, Champion 50 WG)
- Strupovitost hrušně (Venturia pyrina)
Strupovitost je podobná jako u jabloní. Na listech a plodech se objevují tmavé až černé skvrny, které mohou způsobit deformace plodů nebo jejich opad.
Ochrana:
- Pravidelný řez koruny pro zajištění vzdušnosti
- Likvidace napadených plodů a listí
- Postřik např. sodou bikarbonou nebo přípravky na bázi síry a mědi
- Včasná aplikace v období rašení, květu a krátce po odkvětu
- Moniliová hniloba plodů (Monilinia spp.)
Tato choroba napadá zralé hrušky, na kterých se tvoří hnědé měkké skvrny s typickými kruhovými polštářky sporulace. Plody zůstávají často na stromě mumifikované a jsou zdrojem infekce pro další rok.
Ochrana:
- Okamžité odstranění napadených plodů
- Řez stromu pro lepší osvit a provzdušnění
- Přírodní postřiky – česnekový nebo skořicový odvar, případně mléko zředěné vodou
- Chemická ochrana (např. přípravky s účinnou látkou tebuconazol)
- Padlí hrušně
Na mladých listech a letorostech se objevuje šedobílý povlak, který časem zasychá a brzdí vývoj stromu.
Ochrana:
- Odstranit a spálit nakažené výhony
- Aplikace postřiků z přesličky, mléka nebo mýdlového roztoku
- Vhodné jsou i postřiky sírou na jaře
Preventivní opatření pro zdravou hrušeň
Aby byla ochrana hrušně před houbovými chorobami účinná, je klíčová pravidelná prevence:
- Vybírejte odolné odrůdy – některé nové odrůdy jsou rezistentní např. vůči strupovitosti
- Provádějte pravidelný řez – prosvětlení a provzdušnění koruny snižuje vlhkost
- Odstraňujte spadané listí a napadené plody
- Hnojte rozumně – příliš dusíkaté hnojení podporuje bujný růst, který je náchylnější k infekci
- Mulčování půdy kompostem nebo kůrou – potlačuje patogeny v půdě
- Podporujte přirozené predátory a biodiverzitu v okolí stromu
Přírodní prostředky jako první volba
Přírodní postřiky a výluhy jsou nejen ekologické, ale při pravidelném použití i překvapivě účinné:
- Výluh z přesličky rolní – posiluje odolnost a funguje jako mírný fungicid
- Soda bikarbona + olej + voda – postřik na listy jako prevence padlí a strupovitosti
- Česnekový postřik – antibakteriální a antimykotický účinek
- Mléčný roztok (1:5 s vodou) – osvědčený na padlí
- Heřmánkový odvar – antiseptické účinky a posilující efekt
Kdy a jak aplikovat ochranu
- První postřik – na jaře při rašení
- Druhý postřik – v době květu
- Třetí postřik – po odkvětu a při nasazování plodů
- Letní ochrana – dle potřeby, zejména při teplém a vlhkém počasí
Ochrana hrušní před houbovými chorobami vyžaduje kombinaci preventivních opatření, pravidelného monitoringu a šetrných zásahů. Většinu infekcí lze zvládnout včasnou aplikací přírodních prostředků a pečlivou péčí o strom. V krajním případě lze využít i schválené fungicidy, ale u menších zahrad zpravidla postačí správná agrotechnika a ekologický přístup. Zdravá hrušeň vám pak každoročně poděkuje bohatou a chutnou úrodou.